0
(0)

BMW Vision Next 100 nu este altceva decât cadoul pe care și-l face BMW cu ocazia împlinirii a unui centenar de existență în peisajul auto. O perioadă lungă, în care compania germană a marcat istoria auto prin câteva dintre cele mai apreciate modele sport, iar, mai nou, prin unele dintre cele mai avansate tehnologic mașini de serie de pe piață.

Prin BMW Vision Next 100, oficialii companiei doresc să arate care este direcția în care va merge brandul cu, probabil, cei mai mulți fani pe mapamond. Iar lucrurile sunt foarte clare: tehnologie de vârf, sisteme de conducere autonomă și aspect futurist.

Ne concentrăm acum atenția pe ”delicatesele” tehnice principale ale lui BMW Vision Next 100.

”Alive Geometry”

Atât la exterior, cât și în interior, designerii și inginerii au optat pentru crearea anumitor suprafețe din mici elemente, care permit schimbarea geometriei tridimensional.

Astfel, primul lucru care frapează este modul în care e gândit trenul de rulare: în locul convenționalelor arce de roți avem acum niște zone care ”îmbracă” roțile complet. Unul dintre avantajele acestei soluții ține de obținerea unui coeficient aerodinamic de numai 0,18, excelent pentru o mașină de 4,9 metri lungime.

După care contează efectul vizual – la virarea roților, zonele care le acoperă (formate din mici triunghiuri) se bombează, creând o impresie de-a dreptul bizară, după cum se poate observa și în video:

În interior, s-a apelat la aproximativ 800 de astfel de elemente triunghiulare mobile, integrate în bord și în portiere. Rolul lor este de a oferi informații vizuale intuitive celor din mașină, prin mișcări care simulează alerte. Dar într-un mod neagasant, față de actualele avertizări prin diverși martori luminoși.

bmw-vision-next-100-concept---stiinta-tehnica-115Motivul acestor mici triunghiuri este regăsit și în construcția scaunelor sau în grila frontală luminoasă – care, la apropierea proprietarului, se animă prin mișcarea elementelor mobile. De asemenea, portierele se deschid grație unor senzori controlați prin gesturi, care nu necesită atingere.

Conform designerilor și inginerilor, această idee, a suprafețelor formate din mici elemente mobile, face parte din așa-numitul concept ”4D Printing”, care va permite în viitor conceperea unor noi funcții complexe și atingerea unui grad de flexibilitate nemaivăzut. Ceea ce va permite și accelerarea proceselor de proiectare (”Rapid Prototyping”) și de construcție (”Rapid Manufacturing”), deci adaptarea mai rapidă la cerințele clienților și ale pieței.

”Ease” & ”Boost”

Filosofia BMW este de a-i oferi celui de la volan o experiență cât mai antrenantă. În cazul lui BMW Vision Next 100 vorbim de două moduri de condus: complet autonom (”Ease”), respectiv cu implicarea șoferului (”Boost”).

În modul ”Boost”, manșa (care înlocuiește cunoscutul volan) și scaunul șoferului se ajustează automat în funcție de gabaritul persoanei, căreia îi conferă și o poziție de condus optimă. Cotiera se mută și ea mai în față, astfel încât să aducă aproape de mâna șoferului ”consola” cu tehnologie Gesture Controls.

Însă cireașa de pe tort o reprezintă evoluția SF a sistemului Head-Up Display, care presupune transformarea parbrizului într-un mediu de tip realitate augmentată.

La revedere oricărui alt display sau indicator, toate informațiile necesare asistenței la condus sunt afișate pe parbriz, iar softul de recunoaștere a obiectelor identifică orice, de la pericole până la atracții turistice, indicându-le intuitiv.

La apăsarea siglei BMW este activat modul ”Ease”, în care manșa se retrage grațios în bord, spațiul din jurul șoferului se aerisește, iar mașina pregătește interiorul pentru socializare. În principiu, parbrizul poate prelua rolul de display multimedia, iar scaunele din față pot fi rotite spre interior, astfel încât să permită interacțiunea între toți pasagerii.

Evident, modul ”Ease” înseamnă și preluarea totală a controlului mașinii de către computerul central, BMW Vision Next 100 deplasându-se în mod autonom. Iar aici inginerii BMW au avut rolul de a dota conceptul cu sistemele și tehnologiile cele mai noi pentru conducerea autonomă.

BMW Vision Next 100: creuzet de inovații

Primul concept-car prezentat de BMW în 2016 ar fi avut mari șanse să devină punctul de atracție printre conceptele de la Salonul Auto Geneva 2016, însă bavarezii au preferat ca BMW Vision Next 100 să aibă parte de o premieră specială.

Prin acest conept, compania germană își etalează fără menajamente potențialul tehnologic, deși pentru cele mai multe dintre inovații vom mai aștepta poate și 30 de ani până să le vedem aplicate pe modele de serie. Totuși, unele idei sunt deja de domeniul prezentului – de exemplu, anumite componente de fibră de carbon sunt realizate din resturile rezultate în procesele de producție ale actualelor modele de serie (i3, i8 sau Seria 7).

Vă lăsăm în compania imaginilor video pentru a degusta mai multe din ceea ce oferă conceptul BMW Vision Next 100.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?