0
(0)

Cursa acerbă din domeniul mașinilor autonome are un câștigător neașteptat: compania nuTonomy, un start-up creat de doi absolvenți MIT, a anunțat pe final de august 2016 demararea primului program-pilot de testare pe drumurile publice a mașinilor autonome cu funcție de taxi destinate marelui public.

Nu chiar primii… dar primii

E adevărat, gigantul american Google, corporația chineză Baidu, dar și diverși mari producători auto testează deja de ani de zile, chiar și pe șoselele publice, mașini cu tehnologie complet autonomă. Însă cei de la nuTonomy sunt primii care pun la dispoziția clienților obișnuiți aceste taxiuri care se conduc singure. Cel puțin în teorie.

Practic, vorbim de un program-pilot derulat în parteneriat cu autoritățile din Singapore și care vizează un număr limitat de clienți, selectați cu atenție și care vor avea un fel de rol de „cobai” în acest experiment real, derulat în districtul de nord al metropolei Singapore (unde sunt reunite principalele companii din domeniul tehnologiilor avangardiste).

nutonomy-singapore-masini-autonome---stiinta-tehnica-2
Programul nuTonomy de taxi cu mașini autonome din Singapore se bazează pe serviciile unor mașini electrice precum Mitsubishi i-MiEV sau Renault Zoe

Prin intermediul unei aplicații de pe smartphone, clienții vor putea chema o mașină din flota nuTonomy (formată pentru moment din modele electrice, precum Renault Zoe sau Mitsubishi i-MiEV, modificate pentru a permite condusul autonom) și care îi va putea transporta într-un areal limitat, de numai 1,5 km pătrați. Pentru că, totuși, vorbim de un test, pe locul șoferului va fi un tehnician al firmei, pregătit să intervină în cazul în care lucrurile pot să meargă prost.

În funcție de rezultatele obținute, specialiștii nuTonomy intenționează să extindă suprafața deservită de această firmă de robo-taxi astfel încât să acopere toată metropola. Iar din 2018 nuTonomy are ca obiectiv asigurarea acestor servicii pentru toți locuitorii din Singapore, cu mașini complet autonome și care să nu mai fie „dotate” cu tehnicieni – deci în maximum doi ani cei de la nuTonomy sunt încrezători că mașinile autonome vor fi perfect sigure.

Concurența nu doarme

Și gigantul american Uber a anunțat demararea unui astfel de proiect pilot, de taxi cu mașini autonome, dar de data asta în SUA, în parteneriat cu Volvo și cu autoritățile din Pittsburgh.

nutonomy-singapore-masini-autonome---stiinta-tehnica-3
Uber și Volvo vor să pună la dispoziția locuitorilor din Pittsburgh circa 100 de mașini autonome până la finalul lui 2016

Față de nuTonomy, care are acum în flota din Singapore doar câteva mașini, Uber și Volvo intenționează să pună la dispoziția utilizatorilor aproape 100 de vehicule autonome (SUV-ul XC90, berlina S90 și breakul V90), începând cu septembrie până la finalul lui 2016. În plus, aceste mașini vor fi monitorizate de doi tehnicieni, unul pe scaunul șoferului, celălalt pe scaunul din dreapta față, pasagerii putând ocupa doar locurile de pe banchetă.

Parteneriatul dintre cele două companii este foarte interesant. Cei de la Volvo vor să înceapă să vândă mașini complet autonome chiar din 2021, obiectivul lor declarat fiind acela de a elimina complet accidentele fatale. Așa încât rezultatele din acest program pilot se vor dovedi esențiale.

În privința celor de la Uber, una dintre strategiile de business ale companiei care are deja peste 1,5 milioane de șoferi-abonați este ca, în cel mai scurt timp, să elimine… șoferii din ecuație. Principalul motiv este de natură economică: pur și simplu profitul companiei ar crește deoarece nu ar mai trebui ca șoferii să primească o cotă-parte din costul călătoriei.

Curse auto… autonome?

Tot pe final de vară 2016 domeniul controversat al mașinilor autonome ne mai gratulează cu o surpriză: primul tur oficial de pistă al unei mașini autonome de curse. Da, ați citit bine, o mașină de curse care se conduce singură și care a debutat în fața publicului (nu știm cât de entuziast) în Marea Britanie, pe circuitul de la Donington Park, cu ocazia deschiderii sezonului Formula E.

nutonomy-singapore-masini-autonome---stiinta-tehnica-4
DevBot – mașina autonomă de curse, care va „popula” noul campionat Roborace

Este vorba despre DevBot, prototipul unui bolid care va alerga într-un campionat de sine stătător, sub egida Roborace – o idee a organizatorilor Formula E și a specialiștilor de la Kinetic. Mașinile DevBot vor fi identice din punct de vedere tehnic și vor beneficia de propulsie 100% electrică, precum monoposturile din Formula E.

Totuși, echipele din noul campionat Roborace vor avea libertatea de a aduce modificări softului și setărilor ținând de inteligența artificială, toate datele urmând a fi utilizate apoi pentru îmbunătățirea sistemelor dedicate mașinilor de serie. Organizatorii vor ca aceste curse Roborace să preceadă cursele din Formula E în sezonul 2016-2017, dar numai dacă vor reuși să convingă un număr de minimum 10 echipe să se implice.

CONCLUZIE

Mașina autonomă nu mai este deloc o idee SF și nici o „chestie” de natură să ne ia prin surprindere. E adevărat, cei mai mulți dintre cei care au aflat acum de aceste programe pilot, cu taxiuri mașini autonome, sau chiar de noul campionat cu mașini care se conduc singure, poate consideră aceste lucruri neverosimile sau chiar de blamat.

Însă adevărul este că era mașinii autonome se apropie galopant și va schimba din temelii societatea modernă. Nu doar la modul în care vom privi transportul, ci și în privința multor alte sectoare economice, după cum ne arată succint și următorul infografic, creat de Crowd Companies:

Impactul mașinilor autonome asupra multor industrii, de la logistică, retail și asigurări până la companiile auto și infrastructura din localități
Impactul mașinilor autonome asupra multor industrii, de la logistică, retail și asigurări până la companiile auto și infrastructura din localități

Cred că opinia foarte clară a celor de la nuTonomy descrie foarte bine esența domeniului mașinilor autonome:

Este o cursă tehnologică acerbă, care va avea foarte puțini finaliști

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?