0
(0)

Despre acceleratorul de particule din Geneva Large Hadron Collider (LHC) s-a auzit, cu siguranță, în toate colțurile lumii civilizate. Știm cu toții despre rețeaua uriașă de magneți superconductori răciți cu aproape o sută de tone de heliu lichid pe care proiectul o găzduiește și despre spectrometrul muonic pe care acceleratorul îl are în dotare. Dar cum ar fi să putem vedea exact ce se întâmplă în cadrul experimentelor LHC?

 

Specialiștii în software de la CERN tocmai au eliberat, în acest sens, o aplicație pentru telefoanele inteligente. Se numește LHSee și îi permite oricărui utilizator de Android să investigheze natura fundamentală a Universului – natura spațiu-timp, originea materiei etc. – în orice moment, direct pe display-ul telefonului său.

Aplicația gratuită oferă imagini reprezentative ale coliziunilor dintre particule, așa cum se întâmplă la Geneva, în 2-D, sau în 3-D, pentru a descoperi cum funcționează Universul și pentru a identifica, într-un final, așa-numita „Particulă a lui Dumnezeu”. Aplicația poate fi descărcată în orice telefon inteligent din colecția de programe (Marketplace) de la Android.

Sursa

Foto: Christopher Boddy

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here