0
(0)

Agenţia Spaţială Europeană (European Space Agency – ESA) lansează miercuri Misiunea IXV (Intermediate eXperimental Vehicle), iar evenimentul care va avea loc la portul spaţial european din Guyana Franceză poate fi urmărit online, de la ora 14.30, ora României, informează Agenţia Spaţială Română (ROSA), într-un comunicat transmis AGERPRES.

 

Misiunea poate fi urmărită live pe Arianespace TV şi ESA TV. Misiunea IXV va testa aspecte legate de sistem şi tehnologii de ultimă oră, pentru a oferi Europei capacitatea de reintrare independentă în atmosferă, precum şi bază pentru a dezvolta sisteme de transport spaţial refolosibile. Misiunea va valida modele de sisteme de transport care încorporează atât simplitatea unor capsule, cât şi performanţa vehiculelor cu aripi (lifting-bodies), având un grad înalt de controlabilitate şi manevrabilitate pentru o aterizare de precizie.

Misiunea va dura 100 de minute de la lansare până la aterizare. Cântărind aproximativ două tone şi având dimensiunile unei maşini, IXV se potriveşte confortabil în interiorul carenajului protectiv al rachetei Vega. Carcasa din două piese se va deschide pentru a elibera vehiculul la o altitudine de 320 km.

După separarea de Vega la 320 km deasupra Pământului, vehiculul lung de 5 metri şi cu o greutate de două tone va urca la o înălţime de aproximativ 450 km şi apoi va începe să coboare pentru reintrare în atmosferă, înregistrând o cantitate mare de date de la un număr mare de senzori convenţionali şi avansaţi. Viteza de reintrare de 7,5 km/s la o altitudine de 120 km va crea aceleaşi condiţii ca acelea în care se află un vehicul ce se întoarce de pe orbită joasă, explică reprezentanţii ROSA.

IXV va aluneca prin atmosferă la viteze hipersonice pentru a testa noile tehnologii de reintrare ale Europei, înainte ca paraşutele să intre în funcţiune pentru a încetini coborârea în vederea unei aterizări în siguranţă în Oceanul Pacific. O serie de baloanele de flotare vor menţine vehiculul pe linia de plutire după aterizare, de unde va fi recuperat de către o nava pentru analize detaliate.

Un cost de aproximativ 150 milioane de euro este estimat pentru proiectarea şi dezvoltarea vehiculului XIV, pentru echipamentul suport de la sol şi segmentul terestru, împreună cu operaţiunile de validare şi cele din cadrul misiunii.

O asemenea expertiză reprezintă, potrivit specialiştilor, o ‘piatră de temelie’ pentru trepte de lansare reutilizabile, aducerea de mostre de pe alte planete şi întoarcerea echipajului din spaţiu, precum şi pentru viitorul unor domenii precum observarea Pământului, cercetări ştiinţifice în microgravitaţie, servicii de întreţinere a sateliţilor şi misiuni de scoatere din uz.

Rezultatele iniţiale ale zborului, menţionează sursa citată, vor fi date publicităţii aproximativ şase săptămâni mai târziu. Acestea vor fi folosite în cadrul programului Pride (Programme for Reusable In-Orbit Demonstrator for Europe), care este în faza de studiu ca urmare a finanţării obţinute la ultimele două Consilii Ministeriale ESA.

Sursa: AGERPRES

 

 

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here