Ați fost vreodată în poziția unui client atât de nemulțumit încât să vă scrieți nemulțumirea într-o notă adresată celui care v-a nedreptățit? Dacă ați făcut-o, ei bine, sunteți parte a unei tradiții extrem de îndelungate.

 

Pe o tăbliță mesopotamiană de lut, veche de nu mai puțin de 3.750 de ani, mesajul unui client furios a rămas gravat pentru posteritate. Un anume Nanni îi scria atunci comerciantului Ea-nasir un mesaj extrem de dur, protestând vizavi de calitatea lingourilor de cupru pe care trimisul acestuia le achiziționase. Nanni cerea, printre altele, ca banii săi să fie returnați numaidecât, iar marfa de o calitate inferioară să fie primită înapoi de cel ce o vânduse. „Drept cine mă iei, ca să tratezi pe cineva ca mine cu atâta dispreț?”, scria furios, printre altele, clientul păcălit.

Cuprul era o marfă deosebit de căutată în Golful Persic în Antichitate, și exista o adevărată industrie în acest sens în estul Arabiei. Însă, așa cum multe companii mari de astăzi au aflat, cu cât mai mare este afacerea, cu atât mai greu este să păstrezi toți clienții mulțumiți.

Mii de astfel de plăcuțe de lut au dispărut din Muzeul Național al Irakului din Bagdad, după jefuirea acestuia din anul 2003. Chiar dacă o treime dintre cele peste 15.000 de obiecte dispărute au fost recuperate, iar muzeul s-a redeschis pe 28 februarie 2015, soarta acestora este incertă, mai ales după distrugerile făcute de reprezentanții Statului Islamic în muzeele irakiene.