0
(0)

Sonda spațială Kepler a descoperit cea mai întunecată planetă cunoscută în Univers, aflată în afara Sistemului Solar la o distanță de circa 750 de ani-lumină de Terra și care este atât de neagră încât reflectă numai 1% din lumina care îi „atinge” suprafața.

 

TrES-2b, cum a fost denumit corpul astral, are o întunecime atât de intensă încât este mai închisă la culoare chiar și decât cărbunele, sau decât orice altă planetă și lună pe care le-am descoperit până acum. Reflectă mai puțină lumină decât vopseaua acrilică de culoane neagră.

Dar planeta nu este în întregime învăluită de întuneric, ci ea emite și o foarte slabă strălucire roșiatică, asemănătoare cu cea a jarului. Dealtfel, se pare că tocmai căldura se face în principal vinovată de întunecimea adâncă a celei mai negre dintre planete.

TrES-2b își orbitează steaua galbenă asemănătoare cu Soarele (GSC 03549-02811) la o distanță de numai 4,8 milioane de kilometri (prin comparație, Pământul se află la circa 150 de milioane de kilometri de Soare), ceea ce determină temperaturi de peste 980 de grade Celsius pe suprafața planetei.

O asemenea valoare termică este prea mare pentru ca norii de amoniac să se formeze, nori care ar reflecta câte ceva din radiația ce ajunge pe planetă, așa cum se întâmplă pe Jupiter, TrES-2B fiind, dealtfel, un gigant gazos cam de aceleași dimensiuni. În schimb, atmosfera lui TrES-2B este compusă din vapori de sodiu și de potasiu și din oxid de titan în stare gazoasă, care chiar se fac vinovate de situația planetei, absorbind căldura.

Totuși, nici măcar aceste fenomene nu explică deplin întunecimea extremă a planetei, care încă îi indignează pe astronomi, dintre care unii, precum Davin Kipping, de la Centrul pnetru Astrofizică Harvard-Smithsonian, cred că există undeva în atmosfera planetei și o substanță chimică pe care nu au descoperit-o.

Sursa

Foto: David A. Aguilar (CfA)

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here