Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology, împreună cu compania daneză Ferrosan Medical Devices  au dezvoltat un spray biologic, conţinând trombină, cu care pot fi tratate bandaje care să poată opri aproape imediat sângerarea.

 

Trombina este o enzimă sanguină activă, cu rol în coagularea sângelui. Spre deosebire de bandajele tradiţionale, cele pre-tratate cu spray-ul pe bază de trombină pot opri orice fel de hemoragii externe, iar prin faptul că se bazează pe un agent natural de coagulare şi nu conţin chimicale sau adezivi, aplicarea lor pe rană nu cauzează alte complicaţii.

Utilizarea trombinei pentru oprirea hemoragiilor externe nu este o noutate, spitalele deja folosind-o, însă în prezent ea se foloseşte în formă lichidă, astfel că bureţii de aplicare trebuie uscaţi înainte de a putea fi aplicaţi pe rană, ceea ce îi face imposibil de utilizat în anumite condiţii, de exemplu, pe câmpul de luptă, unde sângerarea este principala cauză de deces a soldaţilor răniţi.

În schimb, bandajul celor de la MIT este creat prin pulverizarea unui strat fin de material biologic nanoscalar, conţinând straturi de trombină şi acid tanic.

Cei de la Ferrosan au testat nano-bio-bandajele pe animale, acestea reuşind să oprească sângerarea în mai puţin de un minut. Unele bandaje convenţionale, fără trombină, au reuşit acelaşi lucru în cel mai bun caz în minim 150 de secunde, în timp ce altele nu au oprit hemoragia nici după 12 minute.

Agenţia Federală Americană a Medicamentului a aprobat deja utilizarea dispozitivului, astfel că sperăm că bandajele vor fi date cât de curând spre folosinţa publică, nerămânând în utilizarea exclusivă a armatei.

 

Sursa