0
(0)

Biologii de la Universitatea din California în San Francisco (UCSF), coordonați de Somudutta Roy, au descoperit un nou tip de celulă stem intitulată „celulă somatică pluripotentă endogenă” (ePSC).

 

Similar celulelor stem embrionare, ePSC-urile sunt versatile și au capacitatea de a se transforma în multe tipuri diferite de celule specializate precum cele care intră în componența țesuturilor cerebrale (neuroni), miocardice, epidermice și pancreatice. Specialiștii își consideră descoperirea de o importanță majoră în cercetarea afectată celulelor stem.

Thea Tilsty, profesor de patologie la UCSF, susține că ePSC-urile sunt stabile și muritoare, ceea ce înseamnă că prezintă risc redus de a se transforma în celule tumorale comparativ cu mai instabilele celule stem embrionare.

Pentru moment, ePSC-urile au fost extrase doar din țesut mamar adult, atât masculin cât și feminin, dar studiile indică o posibilă existență a lor și în alte țesuturi. Cercetările preclinice arată că, spre deosebire de alte celule stem adulte, ePSC-urile sunt pluripotente în natură, ceea ce le face cu adevărat speciale.

Cercetătorii susțin că cercetarea celulelor stem embrionare se află încă la început. Poate tocmai de aceea, Tilsty deja încearcă să primească fonduri pentru examinarea ePSC-urilor în sensul abilității lor de a dezvolta celule pancreatice producătoare de insulină. Cercetătorii cred că ePSC-urile au posibile aplicații în tratarea următoarelor afecțiuni:

  • Tulburări asociate cu neurodegenerarea (Parkinson, Alzheimer, Huntington )
  • Diabet
  • Probleme cardiace
  • Degenerare maculară
  • Probleme de vindecare a rănilor

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here