0
(0)

José Luis Sanchidrián, de la Universitatea din Cordoba, Spania, a descoperit în Malaga, Spania ceea ce ar putea reprezenta cele mai vechi picturi rupestre cunoscute, posibil realizate chiar de oamenii de Neanderthal.

 

Desenele cu pricina ilustrează focile pe care localnicii le-ar fi consumat și „nu au seamăn în arta Paleoliticului”, deoarece, potrivit datării cu radiocarbon, resturile de cărbune din vecinătatea a șase picturi din peșterile spaniole Nerja au circa 43.500 – 42.300 de ani.

Acest lucru sugerează că reprezentările din Spania ar putea fi substanțial mai vechi decât picturile rupestre cu vârsta de ~30.000 de ani descoperite în grota Chauvet, din sud-estul Franței, considerate până în prezent cele mai timpurii exemple de artă rupestră, datând din perioada magdaleniană.

Următoarea mișcare este datarea pigmenților din picturi. Dacă vârsta lor va fi aproximativ similară cu vechimea cărbunilor, acest lucru va avansa o posibilitate solidă ca desenele să fie opera de artă a neanderthalienilor – „o adevărată bombă academică”, potrivit lui Sanchidrián, deoarece toate celelalte reprezentări rupestre le sunt atribuite oamenilor moderni (Homo sapiens).

Până recent, neanderthalienii erau considerați incapabili de activități artistice. Această perspectivă se schimbă acum grație descoperirii unui număr de pietre și cochilii decorate, care le-ar fi aparținut. Unii cercetători îi cred acum pe oamenii de Neanderthal capabili de simbolistică, de imaginație și de creativitate, asemenea omului modern.

Sanchidrián nu exclude posibilitatea ca picturile rupestre recent descoperite în Spania să fie realizate de Homo sapiens, dar consideră această teorie „mult mai ipotetică” decât cea potrivit căreia neanderthalienii ar fi autorii lor de drept. Datarea pigmenților picturilor de la Nerja nu se va întâmpla mai devreme de 2013.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here