0
(0)

O echipă de cercetare formată din oameni de știință de la Universitatea California în Berkeley și de la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singpoare au instalat un „rucsac” electronic pe spatele unor scarabei, prin care au reușit să teleghideze insectele în timp ce acestea se aflau în zbor.

 

Tehnologia le-a permis cercetătorilor să înțeleagă mai bine mecanismele de zbor ale gândacilor, dar s-ar putea dovedi utilă și în cazul operațiunilor de căutare și salvare, dacă „rucsacului” i s-ar adăuga un microfon miniatural și senzori cu detecție termică.

Rucsacul tehnologic este alcătuit dintr-un microcontroler, disponibil comercial, un dispozitiv de transmisie-recepție wireless și un mic acumulator de 3,9 volți pe bază de litiu, totul alături de șase electrozi implantați în lobii opticii și în mușchii folosiți pentru zbor ai insectelor.

Scarabeii au fost plasați într-o cameră închisă echipată cu opt camere 3D tip motion capture. Apoi, cu ajutorul semnalelor radio transmise „rucsacului” o dată la fiecare milisecundă, oamenii de știință au stimulat selectiv diferiți mușchi ai insectelor. Au făcut astfel scarabeii să decoleze, să vireze și să rămână în suspensie la comandă. Simultan, echipamentul de pe spatele lor transmitea date neuromusculare către un computer.

Sursa

Sursa foto: Tat Thang Vo Doan and Hirotaka Sato/NTU Singapore

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here