0
(0)

E echipă de chimiști de la Universitatea din Bristol a creat un detergent lichid care poate fi controlat magnetic. Se speră că produsul va putea fi folosit pentru curățarea petelor de petrol de pe mări și oceane.

 

Substanța cu pricina este compusă din săruri bogate în fier dizolvate în apă, ce reacționează la câmp magnetic atunci când sunt introduse în soluție. Beneficiul crucial este acela că detergentul poate fi extras din apă după curățare, calmând îngrijorările ambientaliștilor cu privire la folosirea tensidelor în operațiunile de acest fel.

Marea reușită este fabricarea primului detergent din lume sensibil la câmp magnetic. Anterior, aceeași echipă a Universității Bristol a mai produs detergenți sensibili la lumină, la dioxid de carbon, la temperatură, la presiune, sau la schimbările de pH.

Cercetătorii, conduși de profesorul Julian Eastoe, au creat detergentul magnetic prin dizolvarea fierului într-o serie de tenside inerte compuse din ioni de clorură și de bromură – similare celor prezente în produse precum apa de gură și balsamul de rufe.

\"(w540)

Acest lucru a creat particule de detergent cu miezuri metalice. S-a constatat că detergentul poate învinge atât gravitația cât și tensiunea de suprafață dintre apă și petrol pentru a se ridica prin solventul organic și a ajunge la magnet, astfel încât să fie controlabil.

Detergenții magnetici au o gamă largă de posibile aplicații. Abilitatea lor de a răspunde stimulilor externi înseamnă că o serie de proprietăți – cum ar fi conductivitatea electrică și ușurința dizolvării în apă – ar putea fi modificate prin activarea și dezactivarea unui magnet din proximitate. De asemenea, detergenții magnetici pot fi îndepărtați cu ușurință dintr-un sistem după ce sunt adăugați, fiind ideali pentru curățările ecologice și pentru tratarea apelor.

Găselnița este foarte bună deoarece una dintre problemele folosirii detergenților pentru îndepărtarea petrolului din mări și oceane este aceea că reușesc să curețe combustibilul fosil dar rămân să dăuneze ecosistemelor în locul lui. Mai departe, detergenții magnetici se pot dovedi utili în experimente științifice care necesită un control precis al picăturilor lichide.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here