4.8
(6)

În Kenya, cercetătorii spun că au descoperit o așa-numită insectă plastivoră într-o zonă rurală, cu alte cuvinte capabilă să degradeze anumite tipuri de plastic. Rezultatele muncii lor ar putea deschide calea către depoluarea generală a țării și, eventual, a altor regiuni.

De mulți ani, poluarea cu plastic este un adevărat flagel în fiecare colț al lumii. În acest context, fiecare descoperire care poate avansa în reciclarea sau eliminarea acestor materiale într-o manieră durabilă este relevantă și binevenită. Cercetătorii de la Centrul Internațional de Fiziologie și Ecologie a Insectelor din Nairobi (Kenya) au publicat un studiu destul de interesant în revista Scientific Reports.

Autorii studiului spun că au descoperit o insectă plastivoră într-o zonă rurală din Kenya. Acesta este gândacul mic (Alphitobius diaperinus), un gândac prezent în principal în grajduri și găini. Potrivit oamenilor de știință, larvele acestei insecte ar putea adăposti bacterii în intestine care le permit să digere și să descompună polistirenul și polietilena. Să ne spunem în treacăt că polistirenul și polietilena sunt materiale plastice care sunt rar reciclate. Mai presus de toate, sunt responsabili pentru numeroase emisii de gaze cu efect de seră și substanțe toxice, ale căror consecințe asupra climei, sănătății umane și biodiversității sunt din ce în ce mai îngrijorătoare.

Autorii studiului au menționat enzime speciale din sistemul digestiv al gândacului, determinând un proces natural de biodegradare a tipurilor de plastic menționate. Este posibil să comparăm acest proces cu cel al râmelor (sau râmelor) care de obicei descompun deșeurile organice într-un compost de vierme. Astfel, cercetătorii kenyeni propun izolarea larvelor micului gândac întunecat, apoi lăsarea lor să trăiască și să se dezvolte printre deșeurile de plastic.

Pentru moment, această lucrare reprezintă o bază interesantă pentru un nou proces de decontaminare a plasticului. Vor fi necesare lucrări suplimentare pentru a optimiza această idee prin dezvoltarea unui proces industrial și, prin urmare, făcând posibilă această soluție la scară foarte mare. În acest caz, ar putea fi o adevărată revoluție la scară planetară. De asemenea, necesar să se evite perturbarea ecosistemelor. Într-adevăr, nu știm încă dacă aceste larve desfășurate în masă ar putea deveni invazive odată adulți și ar putea distruge culturile alimentare. În plus, posibilitatea aplicării acestei idei în cadrul unui proces industrial ar putea ridica alte întrebări de mediu sau chiar socioeconomice.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.8 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 6

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?