0
(0)

O echipă de arheologi de la Universitatea din York, Marea Britanie, a identificat recent un sit saudit, în regiunea Tabuk,  care datează de acum circa 10.000 de ani. Surpriza a apărut în momentul în care specialiștii au descoperit că locuitorii din acea perioadă construiau case de piatră, deși conform ideilor împământenite, așezările permanente nu au apărut decât odată cu zorii neoliticului.

În plus, teritoriul Arabiei Saudite nu a fost nicicând unul propice agriculturii ci, mai degrabă, unul care a facilitat apariția nomazilor. De aceea este și mai bizară această nouă descoperire. Conform profesorului englez Jeff Bailey, expert în arheologia arabă, așezarea este una dintre extrem de puținele de acest gen descoperite vreodată.

Chiar dacă nu este un unicat și chiar dacă nu se știe încă cine au fost cei care au ridicat aceste clădiri de piatră, situl de la Tabuk se alătură descoperirilor de la Gobekli Tepe și Çatalhöyük – Turcia, Ierihon – Israel și Damasc – Siria, locuri a căror istorie începe acum cel puțin 10.000 – 11.500 de ani.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?