0
(0)

Vă invităm să zburați cu IAR-99, un prototip extrem de performant, care face cinste Institutului Național de Cercetare Aerospațială Elie Carafoli (INCAS) din București. Proiectul IAR-99 TD este destinat validării în zbor pentru o arhitectură de sistem specifică unei aeronave de tip „trainer” competitiv.

Principalele dezvoltări integrate în noua arhitectură vizează patru sisteme critice pentru noua aeronavă:

 • Sistem radar tip AESA integrat la bordul aeronavei;
 • Nou sistem de propulsie turbofan cu FADEC;
 • Avionică de nouă generație și „full glass cockpit” integrat cu sistemul radar;
 • Sistem de armament inteligent.

Prototipul este așteptat a fi gata de testare în 2016 și reprezintă un pas cheie în dezvoltarea pe termen lung a noii generații de avioane de antrenament produse în țara noastră. IAR-99 TD își propune să se încadreze în generația 4.5 de avioane militare de antrenament.
Aeronava IAR-99 TD, Demonstrator Tehnologic, se încadrează în categoria avioanelor militare de școală și antrenament și constituie o dezvoltare prin modificarea avionului IAR-99 nr. 7003.

Noua arhitectură 
de bord include:

 • Dotarea aeronavei cu radar;
 • Realizarea unui sistem integrat de comandă și control bazat pe o arhitectură modernă;
 • Sistem de comunicații;
 • Reconfigurarea grupului motopropulsor;
 • Reconfigurarea sistemului de armament, inclusiv dotarea cu lansatoare de rachete la cap de plan;
 • Realizarea unui sistem eficient de climatizare a cabinelor;
 • Modernizarea / adaptarea sistemelor de bord, cu posibilitatea aplicării unor soluții teh­nice la avioanele din exploatare;
 • Realizarea unui sistem de comandă pentru orientarea roții de bot.

La nivel conceptual, demonstratorul va permite totodată proiectarea și optimizarea costurilor de operare și mentenanță pentru o aeronavă de școală și antrenament avansat, valorificând experiența acumulată în exploatarea aeronavei IAR-99 Șoim și utilizând noile concepte de monitorizare a sănătații structurii, managementul integrat al resurselor la bordul aeronavei și mentenanța predictivă la nivelul flotei în exploatare.

IAR-99 TD reprezintă o etapă esențială în cadrul strategiei pe termen lung de dezvoltare a unei aeronave de școală și antrenament de nouă generație. Demonstratorul tehnologic are la bază o aeronavă IAR-99 Șoim (prototip 7003) supusă transformărilor la fabricantul Avioane Craiova S.A. și va integra toate dezvoltările specifice programului. Noua platformă tehnologică va fi introdusă într-un program de testare la CCIZ – Centrul de Încercări în Zbor Craiova începând cu anul 2016.

Un element de noutate va fi constituit de bordul complet digitalizat, care împreună cu sistemul HOTAS (Hands On Throttle-And-Stick), avionica modernă și sistemul de comunicații compatibil cu cele mai recente standarde NATO va permite realizarea de misiuni de antrenament militar complexe, ce includ comunicarea cu rețeaua de radare la sol și simularea de ținte virtuale.

Conceptul pentru noul avion de antrenament, destinat a fi integrat într-un complex de antrenament și pregătire al piloților, va răspunde cerințelor impuse de dezvoltarea capacităților de apărare a țării. Totodată, dezvoltarea conceptului vizează un parteneriat strategic cu principalii furnizori de tehnologie avansată și cu industria românească de aviație, capabilă să mențină aeronava concepută și realizată în România în topul celor mai performante avioane de școală și antrenament avansat existente.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here