5
(2)

Un studiu realizat de către cercetători Universitatea din Florida a cuantificat expunerea corporațiilor la riscurile legate de schimbările climatice, cum ar fi uraganele, incendiile și reglementările legate de climă și măsura în care riscurile climatice sunt evaluate de piață. Cercetarea dezvăluie ceva ce ar putea să aibă consecințe majore: companiile care gestionează în mod proactiv riscurile climatice se descurcă mult mai bine decât cele care ignoră amenințările. Concluziile au fost prezentate într-un articol publicat în Review of Financial Studies.

Pentru a ajunge la această concluzie cercetătorii au evaluat consecințele expunerii firmelor la riscul climatic și „riscurile de tranziție” cu care se confruntă firmele de la trecerea globală către o economie cu emisii scăzute de carbon, cum ar fi trecerea la energie regenerabilă și reducerea emisiilor de carbon. Ei au descoperit că acele companii care se confruntă cu riscuri mari de tranziție din cauza unor lucruri, cum ar fi reglementările privind emisiile de carbon, tind să fie evaluate negativ de către investitori.

 „În ultimii ani, atenția generală a investitorilor față de schimbările climatice a crescut”, a explicat Qing Li, profesor asistent clinic la University of Florida Warrington College of Business. „După cum arată cercetările noastre, companiile care au o expunere ridicată la riscul de tranziție par să fie pedepsite de piețe.”

Evaluările negative nu s-a aplicat companiilor care lucrează activ pentru a-și adapta modelele de afaceri și pentru a reduce impactul asupra climei prin strategii precum creșterea investițiilor durabile și a tehnologiilor verzi. Aceste firme „proactive” tind să folosească inovațiile durabile și evită reducerea cheltuielilor pentru cercetare, pe măsură ce riscurile legate de tranziție se intensifică. În schimb, companiile care vorbesc despre riscurile tranziției, dar adoptă o poziție pasivă, tind să reducă bugetele de cercetare și dezvoltare și locurile de muncă atunci când se confruntă cu o expunere mai mare la climă vor avea probleme cu competitivitatea lor pe termen lung.

„Diviziunea în strategii și rezultate între firmele proactive și cele neproactive este destul de puternică”, a remarcat cercetătorul Yuehua Tang, profesor asociat Emerson-Merrill Lynch. „Companiile care sunt transparente cu privire la vulnerabilitățile lor climatice, dar și care demonstrează răspunsuri tangibile pentru a atenua aceste riscuri par să fie răsplătite de piețe.”

Aceste constatări vin pe fondul presiunii crescânde din partea investitorilor, autorităților de reglementare și activiștilor pentru ca companiile să dezvăluie public riscurile climatice. În 2024, SEC ( Securities and Exchange Commission) a introdus noi reguli care impun corporațiilor listate la bursă să raporteze riscurile legate de impactul schimbărilor climatice și, în unele cazuri, emisiile lor de gaze cu efect de seră.

Deși există costuri pentru întreprinderile care se adaptează atât la riscurile climatice fizice, cât și cele de tranziție, studiul sugerează că eforturile proactive ar putea, de fapt, să stimuleze evaluăril, deoarece investitorii iau în considerare din ce în ce mai mult amenințările climatice atunci când iau decizii de investiții informate.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 2

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?