Pe parcursul zilei de ieri s-au răspândit tot soiul de zvonuri legate de o descoperire misterioasă făcută de roverul Curiosity, care este ținută secretă de către cei de la NASA.
Zvonurile au apărut în urma unui interviu acordat, în 20 noiembrie, postului NPR, de către John Grotzinger, cercetător principal al misiunii Curiosity. ”Rezultatele pe care le-am obținut vor intra în cărțile de istorie.”, declarase Grotzinger în interviul care a declanșat întreaga zvonistică.
Pentru a lămuri lucrurile, jurnalistul Ken Kremer a făcut o mică investigație, care a fost publicată pe site-ul Universe Today. John Grotzinger i-a spus jurnalistului american doar că ”Vom avea o întâlnire luni [3 decembrie] pentru a discuta rezultatele”. Este vorba despre rezultatele obținute în urma analizei solului marțian cu ajutorul SAM (Sample Analysis at Mars – Analizorul de Eșantioane Marțiene), un laborator care analizează compoziția chimică a eșantioanelor de atmosferă și sol marțiene. În perioada 3-7 decembrie în cadrul unui seminar organizat, la San Francisco, de către Uniunea Geofizică Americană, vor fi prezentate rezultatele științifice obținute în primele trei luni de explorare marțiană de către roverul Curiosity.
Pe de altă parte, Guy Webster, purtătorul de cuvânt al JPL (Jet Propulsion Laboratory) i-a declarat lui Ken Kremer că ”Echipa de cercetători analizează acum datele obținute de SAM, dar încă nu este pregătită să le discute [public].” Guy Webster solicită prudență: ”Nu avem o schimbare a politicii [de comunicare a] rezultatelor […]. Cercetătorii trebuie să fie siguri de ele, înainte de a fi făcute publice. Cât despre cărțile de istorie… Întreaga misiune va intra în cărțile de istorie. John [Grotzinger] era foarte încântat de calitatea și valoare informațiilor obținute de SAM atunci când a acordat interviul […] Dar a fost la fel de încântat și în alte momente ale misiunii.”
Trebuie să așteptăm începutul lunii decembrie, pentru a vedea care sunt primele rezultate ale analizei solului marțian. Până atunci este nevoie de răbdare și prudență. Așa cum arăta și Kremer, identificarea de molecule organice în solul marțian (care ar putea fi obiectul entuziasmului lui Grotzinger), deși ar fi o veste extrem de importantă, nu echivalează cu descoperirea vieții pe Marte. Este nevoie de molecule organice mai complexe (cum ar fi aminoacizii) pentru a putea vorbi despre indicii pentru viața marțiană. În știință fiecare descoperire importantă este precedată de o foarte atentă analiză a rezultatelor obținute. Abia după ce s-au eliminat toate elementele care ar putea produce erori se fac publice rezultatele. Nu este vorba despre o conspirație. NASA nu ascunde nimic, ci doar dorește ca rezultatele comunicate public să aibă în spate această analiză atentă a rezultatelor.
Așa cum spunea și Carl Sagan: Descoperirile extraordinare au nevoie de dovezi extraordinare.
Sursa: Universe Today