0
(0)

Dacă cei mai buni prieteni ai omului ar avea sindicate, acum ar protesta pe străzi pentru că nasul lor fin va fi în curând înlocuit în aeroporturi şi puncte vamale cu un dispozitiv ceva mai mare decât un stick USB.

 

 

Este opera cercetătorilor de la Universitatea din California, Santa Barbara, care au reuşit să imite mecanismul biologic din spatele receptorilor olfactivi ai câinelui pentru a crea un gadget care poate recepta şi identifica moleculele în concentraţii extrem de mici, de 1 la 1 miliard, adică la fel de bine sau chiar mai bine decât nasul unui câine.

„Câinele este încă cel mai bun instrument pentru detectarea explozibililor, dar câinele, ca orice fiinţă, poate avea o zi mai bună sau mai proastă, oboseşte sau epoate fi distrat. Am dezvoltat un echipament cu o sensibilitate la fel de bună sau mai bună decât cea a nasului câinelui, iar datele sunt procesate apoi de un computer care afişează exact ce molecule a detectat”, spune coordonatorul UCSB şi profesor de inginerie mecanică Carl Meinhart.

Gadgetul este compus din două părţi. Moleculele sunt captate în mai multe microcanale, iar la celălalt capăt există un minispectrometru cu laser care le detectează. Microcanalele sunt de 20 de ori mai subţiri decât firul de păr uman. Tehnologia ar putea fi utilizată pentru detectarea unei game largi de molecule aşa că aplicaţiile s-ar putea extinde chiar şi la detectarea de narcotice sau la diagnosticarea unor boli.

Sursă: UC Santa Barbara via Gizmag

 

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here