0
(0)

Un nou tip de proteză a membrelor inferioare – bazată pe tehnologie computerizată, senzori şi motoraşe electrice,  dezvoltată de Universitatea Vanderbilt, permite celor cu picioarele amputate să aibă un mers natural.

 

Invenţia este prima proteză la care gleznele şi genunchiul motorizat operează sincronizat. Este dotată cu senzori ce monitorizează mişcarea purtătorului şi are microprocesoare programate să utilizeze datele astfel obţinute pentru a anticipa mişcările pe care persoana respectivă intenţionează să le facă, putând astfel să acţioneze în sensul facilitării acestor mişcări.

Craig Hutto, un bărbat de 23 de ani cu un picior amputat, care testează invenţia de câţiva ani, susţine că „piciorul Vanderbilt rămâne în urma celui natural cu doar o fracţiune de secundă în urmă, spre deosebire de protezele tradiţionale, pasive, care rămâneau tot timpul cu un pas în urmă.”

Piciorul bionic este rezultatul unei cercetări de şapte ani a Centrului Vanderbilt de Mecatronică Inteligentă, condus de Michael Goldfrab. Aspectele esenţiale ale proiectului au fost patentate de Universitate, care a dat dreptul exclusiv de dezvoltare al noii proteze către producătorul de proteze Freedom Innovations.

Proteza este destinată uzului zilnic, făcând mult mai uşoară viaţa celor cu membre inferioare amputate, permiţându-le să meargă, să se aşeze sau ridice ori să urce rampe şi scări. Studiile arată că utilizatorii acestei proteze se deplasează cu 25% mai repede decât cei ai protezelor pasive, tradiţionale.

Una dintre cele mai interesante capacităţi ale piciorului bionic este rutina anti-împiedicare. Dacă un senzor „simte” că posesorul este pe cale să se împiedice, va mişca „piciorul” astfel încât să ocolească obstacolul.

Inginerii de la Vanderbilt au putut dezvolta proteza datorită actualului avans tehnologic, ea cântărind doar în jur de 4.5 kilograme şi având o autonomie de trei zile de activitate normală sau 13-14 km de mers continuu, la o încărcare. Deşi încă produce anumite zgomote tehnologice, este mai silenţioasă decât alte modele.

Centrul de Mecatronică Inteligentă lucrează în prezent şi la o proteză de braţ antropomorfică, precum şi la un exoschelet, folositor în terapia fizică.

Sursa

Foto: Wired

Participă la concurs! și ai șansa de a câștiga o invitație dublă la super flmul SF Cowboys & Extratereștri!

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here