Producătorul executiv Steven Spielberg, DreamWorks Television şi Discovery Channel vă prezintă o poveste despre speranţa înfiripată din beznă, viaţa reclădită din cenuşă şi visul născut dintr-un coşmar.

 

Ground Zero: 10 ani mai târziu, prezentat timp de 3 duminici începând cu 4 septembrie, de la ora 21.00, pe Discovery Channel, îi urmăreşte pe oamenii care au decis să refacă acest loc devenit sacrosant, înălţând noul turn de 104 etaje, One World Trade Center.

“Discovery Channel are onoarea să vă prezinte această poveste copleşitoare despre un moment de referinţă din istoria SUA. 11 septembrie este o zi a tuturor, iar Ground Zero: 10 ani mai târziu va deveni un adevărat punct de reper pentru publicul care îşi aminteşte de acele evenimente tragice, meditează asupra lor şi priveşte spre viitor,” a declarat Ada Roseti, Channel Director Europe de Sud-Est.

Ground Zero: 10 ani mai târziu este o prezentare completă a unuia dintre cele mai curajoase proiecte de construcţii din istoria SUA. Aici se vor clădi patru zgârie-nori, un centru de transport public, un muzeu şi un monument memorial care include cea mai mare cascadă artificială realizată vreodată. Toate acestea se vor construi în acelaşi timp şi în acelaşi loc, conturând provocări tehnologice fără precedent.

De la proiecte până la materiale şi de la emoţii necenzurate până la inimi grele de lacrimi, Ground Zero: 10 ani mai târziu este o cronică a muncii în echipă şi a eforturilor inovatoare necesare pentru a finaliza la timp un volum uriaş de planificare, logistică şi coordonare. Această serie specială urmăreşte şi renaşterea zonei de nord a Manhattan-ului, văzută prin ochii locuitorilor care au supravieţuit ororilor din 11 septembrie 2011, iar acum sunt gata să îşi reclădească şi să îşi recupereze cartierul.

Comemorând 10 ani de la evenimentele din 11 septembrie 2001, Ground Zero: 10 ani mai târziu aduce un omagiu tenacităţii, forţei şi imaginaţiei îndrăzneţe a constructorilor, arhitecţilor şi visătorilor uniţi de suferinţă, dar şi de un ţel ambiţios. De la lucrătorii armăturilor de fier care şi-au pierdut aici fraţi şi prieteni până la arhitectul care visează să contureze un nou orizont pentru New York City sau rudele care caută să îşi aline suferinţa şi să meargă mai departe, Ground Zero: 10 ani mai târziu aduce laolaltă un grup de oameni care se confruntă cu cele mai ridicate mize din viaţa lor profesională pentru a finaliza proiectul la timp, aducându-le astfel un omagiu victimelor şi familiilor acestora.

Ground Zero: 10 ani mai târziu este produs pentru Discovery Channel de DreamWorks Television şi KPI Productions. Steven Spielberg, Darryl Frank şi Justin Falvey sunt producătorii executivi pentru DreamWorks Television. Danny Forster, Victor Kralyevich şi Kristy Sabat sunt producătorii executivi pentru KPI.  Debbie Myers şi Christo Doyle sunt producătorii executivi pentru Discovery Channel.

 

 

Refacerea Ground Zero este cel mai important proiect arhitectural din istoria USA, pe care îl urmăreşte acum întreaga lume. Niciodată până acum nu a mai existat un şantier de construcţii atât de atent urmărit şi niciodată un proiect de sticlă, oţel şi beton nu a mai însemnat atât de mult pentru atât de mulţi oameni. Noul World Trade Center se va ridica nu doar ca un monument dedicat potenţialului fără limite al arhitecturii şi ingineriei, ci şi ca un omagiu adus patriotismului, mândriei naţionale şi forţei unei ţări de a se vindeca.

Această serie în şase părţi este o cronică definitorie a proiectului prin care Ground Zero se ridică din cenuşă, văzut prin ochii celor care îl transformă în realitate. De la arhitecţi până la muncitori oţelari, absolut toţi cei care lucrează pentru Ground Zero, la toate nivelurile, înţeleg că nu este un simplu proiect de construcţii, ci o adevărată pagină de istorie. Iar cei care o scriu vor deveni vizorul nostru personal, prezentându-ne cea mai ambiţioasă şi mai simbolică realizare tehnologică încercată vreodată.

Mai multe proiecte, cu cerinţe foarte diferite, se derulează în aceeaşi locaţie cu o suprafaţă de 6,5 hectare.

Descrierea episoadelor

Episodul 1 expune planul general şi modul în care toate aceste părţi diferite se vor integra, formând un întreg. Urmărim apoi povestea turnului One World Trade Center, cunoscut iniţial sub numele de “The Freedom Tower” – Turnul Libertăţii – care va deveni cea mai înaltă clădire din America de Nord, cel mai nou însemn al New York-ului şi cel mai optimist simbol al Statelor Unite. De asemenea, va fi cel mai sigur turn construit vreodată, în parte şi datorită fundaţiei sale din beton, înaltă de 10 etaje şi rezistentă la explozii.

Episodul 2 detaliază şi mai mult trăsăturile care fac Tower One să fie unic – cele mai rapide ascensoare din America, sustenabilitate fără rival şi o antenă înaltă de 40 etaje, care va ajunge la înălţimi nemaiîncercate până acum în New York.

Episodul 3 urmăreşte progresele realizate pentru Transportation Hub, care îşi va deschide în centru propria staţie Grand Central, primind zilnic un flux de zeci de mii de călători care vor trece prin acest complex cavernos.

Episodul 4 se va concentra pe partea de est a sitului, unde se ridică alţi trei zgârie-nori extraordinari, un supermall subteran şi un Centru pentru Securitatea Vehiculelor – o facilitate fără precedent. Aici va renaşte potenţialul comercial al complexului World Trade Center.

Episodul 5 coboară în noul Muzel Naţional 9/11, ai cărui constructori şi custozi se pregătesc să spună povestea unei tragedii mai presus de cuvinte, folosind câteva dintre rămăşiţele fizice lăsate în urmă de acea zi – scări, camioane de pompieri zdrobite şi chiar eşafodajul original din oţel al fundaţiei Turnurilor Gemene, încă înfipt în pământ la aproape 25 metri sub nivelul unde fusese amplasat iniţial.

Ultimul episod, Episodul 6, se concentrează pe  Memorial Plaza – care adăposteşte o pădure de 400 arbori, precum şi cele mai mari fântâni din lume, care curg în perimetrul ce delimita cândva baza Turnurilor Gemene. Muncitorii se grăbesc să termine proiectul până la cea de-a 10-a comemorare a evenimentelor din 11 septembrie 2001, când presa, politicienii şi rudele celor implicaţi îşi vor îndrepta din nou atenţia asupra acestui loc.

Sursa: Discovery Channel