SpaceX are programată în seara zilei de 8 aprilie o nouă lansare a unei capsule Dragon spre Stația Spațială Internațională. După cum ne-a obișnuit deja Elon Musk, lansările rachetei Falcon 9 sunt însoțite și de tentative de recuperare ale primei trepte și este aproape sigur că vom avea parte de o astfel de operațiune și în această seară. Barja (botezată Of Course I Still Love You) a plecat deja din port, pentru a se poziționa în largul Atlanticului, așteptând sosirea rachetei.

După recuperarea la sol reușită în decembrie, Elon Musk dorește ca prima treaptă a rachetei Falcon 9 să poată ateriza și pe o barjă, deoarece această operațiune va fi utilă în viitorul apropiat, când vor începe zborurile rachetei Falcon Heavy și când cel puțin corpul central al rachetei nu va putea reveni pe o rampă de lansară (sau aterizare?). Chiar dacă astăzi Falcon 9 are suficient combustibil pentru a reveni la sol — misiunile cargo CRS (Commercial Resupply Services) ale capsulei Dragon spre Stația Spațială Internațională nu solicită la maximum motoarele Merlin — surplusul de combustibil va fi folosit pentru manevre de revenire pe barjă.

Dar să nu uităm că recuperarea este un obiectiv secundar, misiunea constă de fapt în livrarea de echipamente și provizii pentru echipajul de șase persoane aflate la bordul Stației Spațiale Internaționale, în cadrul misiunii CRS-8. Este pentru a zecea oară când capsula Dragon îndeplinește acest rol și va fi primul zbor al capsulei celor de la SpaceX după dezastrul din 28 iunie 2015. Despre experimentele pe care capsula le transportă pe orbită, dar și detalii despre modulul gonflabil care va fi atașat stației spațiale, citiți un articol extins pe parsec.ro.

Lansarea este programată pentru ora 23:43 și poate fi urmărită în direct pe NASA TV. Deocamdată, prognoza meteo este un favorabilă pentru ora lansării, iar SpaceX nu are marjă de eroare: ori lansează exact la ora stabilită, ori va vi nevoită să amâne lansarea pentru cel puțin 24 de ore, dacă în timpul numărătorii inverse apar probleme.

Dragon, pregătită de lansare pe rampa LC-40 de la Cape Canaveral
Dragon, pregătită de lansare pe rampa LC-40 de la Cape Canaveral