Poate știați, sau poate nu, dar orice monitor LCD poate fi modificat (destul de brutal) astfel încât cel care îl folosește să vadă perfect imaginile ilustrate pe display, iar restul lumii să privească numai un ecran alb. Nu, nu este magie, ci doar… schepsis, după cum vă veți convinge.
Tot ce trebuie este un ecran LCD (de care nu va mai leagă prea multe sentimente), o pereche de ochelari (de soare, sau 3D de unică folosință), o șurubelniță, diluant și un scalpel, sau ceva care să taie foarte bine și foarte precis (ca un cutter). Potrivit website-ului Instructables, proiectul propus oferă intimitate absolută la calculator, printr-un monitor ce poate fi folosit doar de utilizatorul purtător al unei perechi de ochelari improvizată după cum urmează.
Teoria este simplă: îndepărtează (decojește) filmul polarizat de pe suprafața display-ului LCD, astfel încât dedesubt să rămână numai ecranul alb luminat de sursa de lumină din spatele cristalelor lichide. Decupează apoi din filmul dezlipit două petice care să se potrivească în ramele unei perechi de ochelari. Din acel moment, vei putea urmări tot ce se petrece pe ecranul computerului numai purtând ochelarii.
În practică, lucrurile se complică un pic, dar nu exagerat. Odată ce ai înlăturat carcasa display-ului, decupezi cu un cutter pelicula de pe suprafața ecranului întocmai așa cum un hoț de artefacte ar decupa pânza unei picturi înrămate. Poți apăsa fără teamă, deoarece lama nu va zgâria geamul de dedesubt. Apoi, folosești diluantul pentru a curăța orice urmă de lipici rămas încă pe sticla ecranului și reasamblezi monitorul.
În acest punct, folosind lentilele ochelarilor, special procuprați în acest sens, ca pe șabloane, îți tai două lentile polarizate (un pas ceva mai complicat, în sensul preciziei) și le introduci în rame (probabil lipindu-le). Ai, din acest moment, intimidate absolută la calculatorul tău. Desigur, orientarea filmului polarizat și chiar unghiul sub care privești display-ul sunt importante, deci atenție la sensul de atașare pe ramele ochelarilor.
Sigur că soluția nu este practică pentru uz cotidian, însă într-un context care necesită siguranță, sau dacă ții mult la intimitatea ta virtuală, este metoda optimă. Accesați sursa materialului pentru o îndrumare mai tehnică!
Sursa