0
(0)

Colaborarea dintre Nokia și Microsoft se fructifică prin două smartphone-uri noi, Lumia 800 și Lumia 710, ambele cu sistem de operare Windows Phone. Nokia Lumia 800 și Lumia 710 vin extrem de târziu, pe o piață dominată de sistemele de operare Apple iOS și Google Android, dar devin niște alternative competitive la mult mai popularele OS-uri.

 

La Nokia Lumia 800 aș aprecia în primul rând designul. Se vede că finlandezii au făcut un efort să-și distingă mobilele față de iPhone-urile Apple și cred că au reușit din plin. Apoi, ecranul cu diagonala de 3,7 inci (800×480 de pixeli), de tip AMOLED, urmărește curbura carcasei la muchiile laterale, iar chestia asta nu numai că nu am mai văzut-o la niciun alt producător, dar contribuie la eleganța designului. Însă Nokia Lumia 800 nu sparge bariere ale tehnologiei. Are un procesor Snapdragon S2 la frecvență maximă de 1,4 GHz și 512 MB de memorie RAM.

\"(w420)

Până acum, producătorii de mobile aveau un atu destul de mare față de iPhone în slotul pentru carduri de memorie. Practic, nu limitau memoria internă, iar un astfel de argument cântărea, după părerea mea, destul de greu la alegerea unui portabil, chiar dacă majoritatea dintre noi nu avem nevoie de zeci de GB pentru stocarea datelor. Ei bine, de curând, Samsung, iar acum Nokia, prin Lumia 800 și Lumia 710, renunță la acest avantaj și elimină slotul pentru carduri de memorie. Lumia 800 are memorie internă de 16 GB și noul serviciul de stocare în „cloud” pe care l-au denumit SkyDrive, cu capacitate de 25 GB. Practic, poți sincroniza mobilul cu serverele Nokia și să-ți stochezi la ei, online, pozele și muzica. Cât despre prețul lui Lumia 800, răspunsul este 420 de euro (preț estimativ fără taxele şi subvenţiile aplicabile), adică aproximativ cât cel al unei tablete multimedia cu ecran de 10 inci. Nu este doar o exagerare a finlandezilor, ci a tuturor producătorilor de smartphone-uri. N-a reușit să-mi explice nimeni până acum de ce un smartphone cu ecran de 3-4 inci costă la fel de mult cât o tabletă cu ecran de 3-4 ori mai mare și aqproximativ aceeași configurație hardware. Specificații tehnice complete ale lui Lumia 800 găsești aici.

\"(w420)Celălalt smartphone nou, cu sistem de operare Windows Phone este Lumia 710, la un preț estimativ de 270 de euro. Bineînțeles că și dotările tehnice sunt ceva mai modeste. Procesorul este identic cu cel al lui Lumia 800, dar ecranul cu diagonala de 3,7 inci nu este AMOLED, ci un banal LCD. Memoria internă este de numai 8 GB și nici la Lumia 710 nu ai posibilitatea de a adăuga un card de memorie. Camera foto-video principală are rezoluție de 5 megapixeli, nu de 8 megapixeli ca cea din Lumia 800. Dacă te interesează specificațiile tehnice complete, le găsești aici.

Vestea proastă este că nu ai de ce să-ți modifici bugetul pentru cadourile hi-tech de sărbători. Pe o piață așa de mică precum cea din România, noile smartphone-uri vor veni abia anul viitor.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here