În seara de 20 mai în America şi dimineaţa de 21 mai în Asia de sud-est şi Japonia, se produce o eclipsă inelară de Soare.
Dacă acum două săptămâni înregistram fenomenul de “super-Lună” acum, în fază de lună nouă, astrul nopţii e atât de departe de noi încât nu acoperă în totalitate discul solar, reuşind să producă doar o eclipsă inelară, în locul unei mult mai interesante eclipse totale.
Fenomenul începe la răsăritul Soarelui, în dimineaţa zilei de 21 mai, la est de Hong-Kong, trece peste Taiwan şi Japonia, traversează Pacificul de nord şi linia de separare a zilelor, pentru a se termina la apus, în ziua de 20 mai, undeva în nord-vestul statului american Texas.
Eclipsa inelară va avea o magnitudine de 0,9439, adică Luna va acoperi din discul solar numai 94,39%. Deşi banda centrală parcurge o zonă opusă Europei, eclipsa, e adevarat parţială şi cu o acoperire de numai 8-13%, poate fi văzută şi din zonele nordice ale continentului nostru, acolo unde Soarele nu apune: de deasupra paralelei 60, în partea europeană a Rusiei, şi de deasupra paralelei 67, în Scandinavia.
Pentru urmărirea eclipsei live pe internet, vă recomand câteva site-uri de pe banda eclipsei, dar atenţie la ora la care eclipsa se produce în zona respectivă.
- Hong Kong, începând cu ora 00:11 (ora României): http://www.weather.gov.hk/gts/hksm/astrophoto.htm
- Japonia, începând cu ora 00:20
- SUA, începând cu ora 03:25 http://www.ustream.tv/channel/scottys-sky
Transmisiile vor funcţiona numai în cazul în care cerul va fi senin în zonele mentionate.
Pentru informaţii detaliate, accesaţi site-ul NASA dedicat acestui fenomen sau urmăriţi filmul realizat tot de agenţia americană, folosind şi două imagini realizate de echipa Ştiinţă & Tehnică la fenomene asemănătoare din trecut:
Sursa: www.astrofoto.ro