Anul 2011 este, cu siguranţă, “anul eclipselor”. Dacă acum două săptămâni am avut o eclipsă totală de Lună, iar acum patru săptămâni transmiteam live o eclipsă parţială de Soare din apropierea Polului Nord, la 1 iulie, ora 11:39, ora României, se produce o a 3-a eclipsă în decurs de numai o lună.
Eclipsa este una parţială de Soare şi se produce într-o zonă foarte greu accesibilă, aproape de coastele Antarcticii, la sud de continentul african. Soarele va fi acoperit în proporţie de 9,71% în punctul de maximum. Este extrem de interesant faptul că eclipsa este prima dintr-o serie de 69 de eclipse din seria Saros 158. Nu există o dovadă clară că cineva ar mai fi observat o primă eclipsă dintr-o serie Saros.
Deşi este o eclipsă cu o magnitudine aşa de mică, cine va reuşi să fotografieze fenomenul va intra în istorie cu prima imagine-document a unui ciclu Saros. Acest lucru, însă, va fi aproape imposibil de realizat din cauza latitudinii negative la care se produce eclipsa, condiţiilor meteo de iarnă din oceanul antarctic şi costurilor cu adevărat astronomice pentru o expediţie cu mici şanse de reuşită.
Harta eclipsei este aici (Atenţie! Document PDF).