Tehnologia WiFi, cea care a făcut posibilă conectarea la Internet a dispozitivelor electronice avansate pe calea undelor, va putea fi folosită acum și pentru legarea la rețeaua internațională a mașinilor de spălat, a frigiderelor, a instalațiilor de electricitate și cam a oricărei aparaturi electrice dintr-o casă.

 

Compania Electric Imp a anunțat ieri lansarea unei linii de adaptoare și de carduri Imp ce pot fi instalate în orice dispozitiv electronic, pentru a-l conecta online și chiar pentru a-l controla de la distanță. Micile carduri, de tip SIM, seamană izbitor cu niște carduri SD standard, dar sunt dotate cu antene WiFi și cu procesoare integrate.

Cardurile pot fi montate pe dispozitive actuale cu ajutorul adaptoarelor Imp, iar compania discută deja cu producătorii de echipamente să integreze într-o gamă de produse conectori speciali compatibili cu noile carduri WiFi. Odată instalate, acestea se conectează la Internet și la software-ul de tip cloud al Imp, permițând controlarea de la distanță a dispozitivelor precum și comunicarea dintre acestea.

Deși putem spune ca este invazivă și riscantă, noua tehnologie este într-adevăr impresionantă și poate fi foarte utilă, deoarece ne va permite să verificăm oricând, pe smarphone sau pe orice computer, situația de acasă, fie că este vorba despre un aliment aflat pe terminate din frigider, pe care vom știi astfel să îl cumpărăm din timp, sau de informații vitale, precum scurgeri de gaze, pene de curent și multe multe alte lucruri la care nici nu ne gândim încă.

Aplicația de internet folosește o interfață grafică de tipul drag and drop care permite stabilirea comenzilor, fiind astfel foarte ușor de controlat. Totuși, pentru utilizatorii mai competenți, software-ul este open source, ceea ce deschide o mulțime de posibilități.

Utilizatorii vor putea face publice sarcinile și design-urile de hardware create, prin urmare, deși Imp scoate la vânzare câteva plăcuțe pe SparkFun în vara aceasta, producătorul se așteaptă ca oamenii să le modifice circuitele și să-și comunice propriile variante de exploatare a noii tehnologii.

Cardurile vor fi comercializate la prețul de 25 de dolari, în timp ce adaptoarele simple,  plăcuțele de circuite standard, vor costa circa 10 dolari, cele mai complexe urmând să aibă, probabil, un preț dublu.

Sursa