0
(0)

Într-un interviu realizat de BBC News, Elon Musk, fondatorul și CEO SpaceX, a făcut câteva remarci acide în cea ce privește programul Ariane al ESA

 

 

Elon Musk a declarat că ”Ariane 5 nu are nici o șansă. Nu o spun ca să bravez, dar nu există nici o șansă ca [Ariane 5] să poată concura cu Falcon 9 sau Falcon Heavy.”

Lansatorul Falcon 9 a intrat relativ de curând pe piața lansatoarelor comerciale de sateliți. Deși a avut până acum numai patru lansări comerciale, în portofoliul de comenzi al SpaceX se află în prezent mai mult de 40 de contracte. Prețul oferit de Musk, de mai puțin de 60 milioane de dolari pe lansare, este cu mult mai mic decât cel cerut pentru lansatorul Ariane.

”Nu numai că putem susține prețuri mai mici, dar versiunea viitoare a lui Falcon 9 le va micșora și mai mult”, afirma Elon Musk. ”Iar dacă Ariane nu poate concura cu versiunea actuală a lui Falcon 9, cu atât mai greu îi va fi să concureze cu varianta viitoare [a lansatorului Falcon].”

Criticii companiei SpaceX se întreabă dacă ea va fi capabilă să mențină prețuri scăzute pe termen lung sau dacă va putea să asigure calitatea și fiabilitatea lansatorului, având în vedere creșterea viitoare a cadenței de lansare. De asemenea s-a remarcat și faptul că în timpul ultimei lansări a rachetei Falcon 9, unul dintre cele nouă motoare ale primei trepte s-a oprit în timpul decolării, ceea ce pune sub semnul întrebării capacitatea SpaceX de a crește cadența de producție fără a se pierde fiabilitatea sistemului.

Elon Musk a răspuns acestor critici. ”Atunci când crești volumul producției și ai mai multe teste de funcționare și mai multe zboruri, poți crește fiabilitatea motoarelor deorece te întâlnești cu mai toate problemele […].[Se întâmplă ceva asemănător cu] motorul Merlin, cel care a echipat avioanele Spitfire. Acesta a fost un motor minunat, fabricat în serie foarte mare. Numărul uriaș de ore de zbor pe care le-a avut acest motor a făcut ca fiabilitatea sa să fie una excelentă.”

Sursa BBC

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here