Prima hotărâre de acest fel pune sub semnul întrebării utilizarea viitoare a tehnologiei de reproducere asistată (ART) care implică fertilizarea in vitro pentru pacienții din Alabama și nu numai. Pentru această tehnologie, persoanele care își doresc copii, dar se confruntă cu provocări pentru a concepe, pot crea embrioni în medii clinice, care pot fi sau nu implantați într-un uter.
În cazul Alabama, o pacientă din spital găsit o ușă descuiată, a pătruns în camera în care erau păstrați embrionii congelați, i-a scos din congelator și suferind o arsură de gheață, i-a scăpat, distrugându-i. Pacienții FIV afectați au intentat procese pentru moarte din culpă împotriva clinicii de FIV în temeiul Legii statului privind moartea ilegală a unui minor. Cazul a fost inițial respins de o instanță inferioară, care a decis că embrionii nu îndeplineau definiția unui copil. Dar Curtea Supremă din Alabama a decis că „se aplică tuturor copiilor, născuți și nenăscuți, fără limitare”. Într-o opinie concurentă, șeful judecătorului Tom Parker și-a citat convingerile religioase și a citat Biblia pentru a susține poziția.
„Viața umană nu poate fi distrusă pe nedrept fără a fi provocată mânia unui Dumnezeu sfânt, care vede distrugerea imaginii Sale ca pe un afront la adresa Lui însuși”, a scris Parker. „Chiar înainte de naștere, toate ființele umane poartă chipul lui Dumnezeu, iar viața lor nu poate fi distrusă fără a-i șterge slava.”
În 2020, Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din SUA a estimat că au existat peste 600.000 de embrioni congelați depozitați în toată țara, dintre care un procent semnificativ nu va duce probabil niciodată la o naștere vie.
Procesul de FIV decurge în general astfel: în primul rând, producția de ouă este suprastimulată cu tratamente hormonale. Apoi, medicii recoltează ovule precum și sperma. Numărul de ouă recoltate poate varia, dar medicii încearcă uneori să recupereze cât mai multe, variind de la o mână până la câteva zeci, în funcție de factorii de fertilitate. Ovulele recoltate sunt fertilizate într-o clinică, uneori prin combinarea lor cu spermatozoizii într-un incubator sau prin procesul mai delicat de injectare directă a spermei într-un ovul matur (injecție intracitoplasmatică de spermă). Orice ouă fertilizate rezultate pot trece apoi prin pregătiri suplimentare, inclusiv „eclozare asistată”, care pregătește membrana embrionului pentru a se atașa de mucoasa uterului sau screening genetic pentru a se asigura că embrionul este sănătos și viabil.
Acest proces produce uneori mai mulți embrioni, ceea ce este de obicei considerat bun, deoarece fiecare rundă de FIV poate avea rate semnificative de eșec. Conform datelor naționale ART colectate de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, procentul de extrageri de ouă care eșuează pentru a avea ca rezultat o naștere vie variază de la 46 la sută la 91 la sută, în funcție de vârsta pacientului. Procentul de transferuri de ovule sau embrioni fertilizați care nu reușesc să aibă ca rezultat o naștere vie variază de la 51% la 76%, în funcție de vârstă. Mulți pacienți trec prin mai multe runde de prelevare a ovulelor și transferuri de embrioni.
Întregul proces FIV creează adesea numeroși embrioni, dar duce la mult mai puține nașteri vii. În 2021, aproape 240.000 de pacienți din SUA au avut peste 400.000 de cicluri ART, rezultând 97.000 de sugari născuți vii, potrivit CDC.
Persoanele care au embrioni suplimentari de la FIV pot alege în prezent ce să facă cu ei, inclusiv congelarea lor pentru mai multe cicluri sau încercări viitoare de concepție, donarea acestora altora care doresc să conceapă, donarea lor pentru cercetare sau aruncarea lor.
Dar, dacă, după cum a hotărât Curtea Supremă din Alabama, embrionii sunt considerați „copii”, aceasta ar putea însemna că orice embrioni care sunt distruși sau aruncați în procesul de FIV sau ulterior ar putea face obiectul unor procese de moarte din culpă. Hotărârea creează o răspundere potențial paralizantă pentru clinicile ART și pentru pacienții care le folosesc. Medicii pot alege să încerce să creeze embrioni pe rând, pentru a evita răspunderea legată de crearea de suplimente, sau pot refuza să ofere FIV cu totul pentru a evita răspunderea atunci când embrionii nu supraviețuiesc procesului. Acest lucru ar putea exacerba procesul deja epuizant din punct de vedere financiar și epuizant din punct de vedere emoțional al FIV, potențial punându-l complet la îndemâna celor care doresc să folosească tehnologia și scotând clinicile din funcțiune.
Barbara Collura, CEO al RESOLVE: National Infertility Association, a declarat pentru USA Today că decizia va opri, probabil, majoritatea activităților de FIV în Alabama. „Este exact ceea ce ne temeam și ne îngrijoră încotro se îndrepta”, a spus Collura. „Suntem extrem de îngrijorați că acest lucru se va întâmpla acum în alte state”.
Dar riscurile ipotetice nu se opresc aici. Susținătorii sănătății își fac griji că ideea de personalitate pentru o minge embrionară de câteva celule s-ar putea extinde și asupra rezultatelor sarcinii, cum ar fi avorturile spontane sau utilizarea contraceptivelor.
Sursa informației: arstechnica.com