5
(6)

În 2026 islandezii vor construi un tunel către camera de magmă a vulcanului Krafla, aflată la circa 2.000 m adâncime. Astfel va putea fi extrasă energia geotermală produsă de vulcan. Și până acum în Islanda este folosită energia geotermală pentru încălzirea locuințelor. Din păcate, cu sistemele de până acum, nu putea fi produsă energie electrică, ci numai termică, deoarece temperatura aburului, care putea fi obținută cu ajutorul schimbătoarelor de căldură, era de 250 ° C, în timp ce pentru aburul necesar antrenării turbinelor care rotesc generatoarele de electricitate trebuie să aibă o temperatură de 450 ° C. Temperatura lavei din camera de magmă este de circa 1.350 ° C.

De la începutul anilor 1970 a existat o centrală geotermală în apropierea vulcanului Krafla care, cu ajutorul a 33 de puțuri, produce energie termică. Nici unul dintre ele nu atingea camera de magmă a acestuia.

În 2026, lor li se va adăuga un nou foraj, care va ajunge la camera de magmă. Dacă vor reuși, cercetătorii islandezi își propun să instaleze senzori cu care să se măsoare parametrii fizici ai camerei de magmă pentru a îmbunătăți prognozele erupțiilor. Se mai are în vedere ca mai târziu, spre sfârșitul deceniului, să se introducă anumite fluide în camera magmatică pentru a modifica temperatura și presiunea și pentru a vedea cum este influențată evoluția vulcanului. Rezultatele obținute ar putea fi folosite și în cazul altor vulcani, cum ar supervulcanul Campi Flegrei din Italia.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 6

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?