0
(0)

Foarte multe laboratoare de cercetare în electronică studiază acum circuitele flexibile. Avem neapărată nevoie de acestea dacă vrem să dezvoltăm robotica sau dacă vrem să implementăm componentele electronice în hainele pe care le purtăm zi de zi. Elvețienii de la institutul de cercetare EPFL au reușit să creeze de curând circuite electronice care rămân perfect funcționale chiar dacă sunt întinse cu de până la patru ori lungimea lor inițială.

Circuitele flexibile au fost realizate cu ajutorul unui aliaj de metal lichid dintre aur și galiu. Galiul are calități electrice bune, iar datorită unui proces de super răcire, acesta rămâne lichid chiar și la temperatura camerei. Stratul de aur asigură omogenitatea galiului care altfel s-ar separa în picături când vine în contact cu polimerul care „îmbracă” circuitul electric.

Fiind în același timp solid și flexibil, acest nou film metalic și parțial lichid oferă o gamă largă de posibile aplicații. Poate fi folosit pentru a crea circuite care să poată fi torsionate și întinse, ideale pentru producerea de piele artificială, proteze sau mașinării robotice. Ar putea fi, de asemenea, integrate în țesături sau haine și pentru că urmăresc forma și mișcările corpului uman, ar putea fi folosite pentru senzori biometrici care să monitorizeze diferite funcții biologice.

Dincolo de bunele intenții ale cercetătorilor, galiul, dar mai ales aurul, sunt două metale suficient de rare și de scumpe ca să pună în pericol dezvoltarea acestui proiect. Totuși, cercetătorii spun că datorită metodelor de structurare și depozitare este posibil să realizeze legături electrice extrem de înguste, de ordinul sutimilor de nanometru, ceea ce se traduce prin economie de aliaj.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?