5
(7)

Astăzi, câteva miliarde de oameni sunt afectați de obezitate în toate cele patru colțuri ale lumii. Un raport recent care relatează un studiu de două decenii sugerează că această epidemie nu este pe cale să se încheie, dimpotrivă.

Într-o publicație din 2024, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că aproximativ 43% dintre adulți sunt supraponderali și 16% sunt obezi. Autorii unui raport publicat în The Lancet, estimează că, până în 2050, mai mult de jumătate dintre adulți și o treime dintre copii vor fi supraponderali. Datele cuprinse în document evidențiază astfel o amenințare reală la adresa sănătății publice și a serviciilor de sănătate la scară globală. Raportul se bazează pe Global Burden of Disease Study 2021, un studiu care evidențiază prevalența globală, regională și națională a excesului de greutate și a obezității la copii și adolescenți. Astăzi, 493 de milioane de copii și tineri cu vârsta cuprinsă între cinci și douăzeci și patru de ani sunt supraponderali sau obezi, în comparație cu „doar” 198 milioane în 1990. În rândul adulților de peste douăzeci și cinci de ani, acest număr a ajuns acum la 2,11 miliarde față de 731 milioane în 1990.

Epidemia actuală de obezitate este un eșec social și scapă de sub control. Ar trebui evidențiați mai mulți factori, precum supraconsumul de alimente procesate care conțin cantități enorme de zaharuri și grăsimi. De asemenea, sunt menționate creșterea sedentarismului și scăderea activității fizice.

Statele Unite ale Americii au, în mod tradițional, reputația de a concentra marea majoritate a persoanelor obeze și supraponderale. Totuși, vremurile par să se fi schimbat. Acum, primele trei țări cele mai afectate sunt China (402 milioane de oameni), India (180 milioane) și Statele Unite ale Americii (172 milioane). Alte țări sunt, de asemenea, grav afectate, inclusiv Brazilia, Rusia, Mexic și Indonezia.

Raportul evidențiază importanța conceptului de obezitate infantilă. În rândul copiilor și adolescenților, prognoza este de +121% până în 2050, cu peste 360 de milioane de tineri obezi. Mai mult, documentul arată că aceiași tineri se îngrașă mai repede decât generațiile anterioare. Cu alte cuvinte, obezitatea apare mai devreme în viața lor, o tendință care se observă mai mult în țările cu venituri mari. Cu sistemele de sănătate din unele țări deja sub presiune, perspectiva ca un sfert din populația adultă să fie obeză și să aibă peste 65 de ani în doar 25 de ani nu lasă loc pentru optimism. Și în timp ce în țările cu venituri mari presiunea asupra serviciilor de sănătate va fi mai mare decât de obicei, acești oameni vor fi pur și simplu în pericol de a muri în țările sărace.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 7

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?