0
(0)

Inginerul aeronaut finlandez Aki Suokas, a prezentat de curând la târgul german Aero 2011, un avion electric cu greutatea de numai 70 kg. Pentru că FlyNano este atât de ușor, a fost catalogat în categoria avioanelor ultraușoare, așa că nu ai nevoie de brevet de pilotaj pentru a zbura cu el.

 

Cheia este că fuselajul și aripile cu anvergura de aproximativ 5 m sunt făcute din compuși de fibre de carbon. FlyNanon are doar 3,5 m lungime și 1,5 m înălțime și prinde 140 km/h folosind 75% din putere. Și pentru că veni vorba de putere, motorul electric cu elice este extrem de silențios, fiind alimentat de baterii cu puterea de 20 kW. Dezavantajul? Nu poți zbura cu micuțul bărzăune decât vreo 40 km, ceea ce înseamnă că distracția nu durează nici măcat jumătate de oră. Altă bilă neagră ar fi faptul că FlyNano decolează și aterizează doar de pe apă. Eventuala dotare cu roți ar adăuga mult la greutatea avionului.

Există, totuși și două versiuni cu alimentare pe benzină, cu motoare de 24 cp și 35 cp și autonomie ceva mai mare, de 70 km.

Prețul unui FlyNano variază între 25.000 euro și 27.000 euro, dar trebuie să plăteși minimum 30% în momentul în care faci comanda. La acestea s-ar putea adăuga o cutie specială pentru transport și/sau depozitare ce costă 5.300 euro. Prețurile sunt fără TVA, dar cine ar putea opri un pasionat de zbor în drumul său către cer? Apropo de cer, plafonul maxim la care se poate ridica avionul este de 3.000 m. Totuși, s-ar putea să nu vrei să atingi limita asta. „Carlinga” pentru o singură persoană este descoperită.

Sursă: Flynano via Gizmag

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here