4.9
(21)

În cadrul proiectului european CitySolar, oamenii de știință au conceput o inovație care ar putea contribui la decarbonizarea sectorului construcțiilor. Proiectul implică un nou tip de panou solar conceput pentru a înlocui sticla de pe fațadele marilor clădiri.

În primul rând, începând din 2023, Uniunea Europeană și-a fixat obiectivul de a atinge o pondere de 42,5% a energiei regenerabile în mixul său energetic până în 2030. Pentru a atinge acest obiectiv, trebuie puse în aplicare o serie de proiecte, inclusiv CitySolar. După cum se arată într-o publicație a Serviciului comunitar de informare pentru cercetare și dezvoltare (CORDIS), cercetătorii din cadrul acestui proiect lucrează la o celulă solară transparentă deosebit de eficientă. Obiectivul este ambițios: înlocuirea marilor fațade din sticlă ale clădirilor de birouri moderne. În acest fel, aceste suprafețe ar putea fi utilizate pentru a produce energie, fără a fi nevoie de alte instalații sau de alte modificări structurale costisitoare și restrictive.

Oamenii de știință care lucrează la proiectul CitySolar dezvoltă în prezent un modul solar transparent care încorporează celule fotovoltaice speciale. Mai exact, ei lucrează la o combinație de noi celule solare perovskite și celule solare organice care nu conțin fullereni (oligomeri de carbon). Această combinație inteligentă permite absorbția diferitelor lungimi de undă ale luminii solare, oferind o eficiență de conversie de 12,3%. Panourile convenționale obțin în general mai puțin de 5%. Acesta este un rezultat foarte promițător în ceea ce privește instalarea acestui tip de panouri pe clădiri.

Sistemul fotovoltaic integrat în clădiri (BIPV) există deja. Cu toate acestea, modulele solare aflate în prezent pe piață nu sunt foarte eficiente, astfel încât activitatea proiectului CitySolar ar putea schimba toate acestea și ar permite democratizarea tehnologiei. În plus, prin intermediul acestui proiect, Uniunea Europeană încearcă să găsească un echilibru ideal între eficiența și transparența acestor noi panouri solare, care sunt destinate să înlocuiască fațadele din sticlă. Cercetătorii promit, de asemenea, costuri de fabricație reduse, datorită utilizării unor materiale ieftine. „Panourile fotovoltaice transparente au un potențial enorm neexploatat în recuperarea energiei solare, unde ar putea fi ușor integrate în clădiri la scară globală. Scopul este de a reduce semnificativ emisiile de CO2 și de a sprijini dezvoltarea de clădiri cu consum de energie aproape zero”, se arată pe site-ul oficial al proiectului.

Inovația se află în prezent între faza de probă a conceptului și cea de prototip. Cu toate acestea, responsabilii proiectului se gândesc deja la comercializarea acesteia, deoarece unii producători par să fie interesați.

Poll: Care crezi că va fi impactul unor panouri solare transparente pe fațadele clădirilor?





Formular 230 Asociatia Science&Technology

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.9 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 21

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

Revista “Ştiinţă şi Tehnică“, cea mai cunoscută şi longevivă publicaţie de popularizare a ştiintelor din România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Rating