Încălzirea globală a devenit probabil cea mai mare amenințare la adresa umanității și a vieții de pe Terra. Așa încât studioul de arhitectură Paolo Venturella Architecture consideră că nu sunt suficiente acțiunile separate de combatere a poluării, ci e nevoie de o „strategie globală”.

incalzirea-globala-Global-Cooling-Skyscraper-stiinta-tehnica-102Și nu vorbim de genul de strategii politice sau economice agreate în cadrul summit-urilor precum COP21 Paris 2015, ci de o soluție tehnologică la un nivel de-a dreptul fantasmagoric: răcirea atmosferei planetare plasând un… filtru uriaș între soare și Terra (unde „uriaș” depășește orice a imaginat societatea tehnologică până acum).

Ideea se bazează pe principiul unui „turn solar”: razele solare încălzesc aerul din partea inferioară, iar acesta tinde să se ridice în partea superioară, în proces producându-se fluxuri rapide și puternice de aer cald/aer rece, iar partea inferioară se răcește.

incalzirea-globala-Global-Cooling-Skyscraper-stiinta-tehnica-103În cazul globului pământesc, ar trebui creat un dispozitiv care să preia căldura produsă de încălzirea globală și să o disipe în spațiu. Adică nici mai mult, nici mai puțin decât o super-mega-hiper-structură plasată tangent circumferinței Pământului!

Pe lângă faptul că o astfel de construcție ar asigura răcirea atmosferei, curenții de aer creați în interior ar putea pune în mișcare un număr impresionant de turbine eoliene, care, evident, ar putea produce toată energia electrică necesară pentru locuitorii planetei. În plus, arhitecții afirmă că efectul vizual ar fi extraordinar.

incalzirea-globala-Global-Cooling-Skyscraper-stiinta-tehnica-104Totuși, revenind cu picioarele pe pământ, analiza acestei idei nemaipomenite aduce în discuție o mulțime de probleme: de la cantitatea impresionantă de materiale necesare până la efectele adverse pe care le-ar putea avea asupra planetei. Dar, până la urmă, exact provocările tehnologice sunt cele care duc la evoluțiile inovațiilor.

Vouă cum vi se pare ideea? Dați like și share pe facebook și aflați și părerea prietenilor!