0
(0)

Panourile fotovoltaice transparente înseamnă suprafețe din sticlă sau de plastic acoperite cu filme transparente care generează electricitate – soluția aproape perfectă pentru nevoia noastră de „energie portabilă”, adică generarea de electricitate gratuită cu ajutorul oricărei suprafețe disponibile, de la geamurile ferestrelor și până la ecranele computerelor și ale telefoanelor inteligente.

 

Conceptul nu este nou, dar abia acum o firmă tânără, Ubiquitous Energy, capacitată de MIT anul trecut, dezvoltă o tehnologie și un patent cu potențialul de a aduce în curând pe piață panouri solare transparente cu prețuri accesibile.

Dar cum poate absorbi energia luminoasă o suprafață transparentă? Răspunsul simplu ar fi că, deși ochiul omenesc detectează doar spectrul vizibil al luminii, aceasta se manifestă printr-o gamă largă de frecvențe (lungimi de undă). Prin urmare, Soarele emite o cantitate uriașă de lumină în spectru infraroșu (IR) și în cel ultraviolet (UV), ambele invizibile ochiului omenesc dar capabile să genereze importante cantități de electricitate dacă sunt captate de celule fotovoltaice.

Prin urmare, soluția este crearea unei celule solare care absoarbe doar radiația IR și UV, permițând trecerea luminii vizibile. Potrivit Ubiquitous Energy, celula lor fotovoltaică este construită dintr-o serie de straturi organice aplicate sticlei sau pur și simplu sub forma unui film flexibil. Nu se știe exact natura materialelor folosite, dar ar putea fi vorba despre polimeri organici a căror structură moleculară a fost modificată pentru a absorbi lungimi de undă luminoasă specifice.

Până acum, firma a creat oficial panouri solare transparente în proporție de 60% și cu o eficiență energetică de 2%. Țelul este de a atinge o eficiență de 10 procente, moment din care aplicații cu adevărat practice vor fi posibile. Pentru a obține acest lucru, Ubiquitous Energy își va optimiza materialele fotovoltaice pentru a acoperi mai mult din spectrul infraroșu și va folosi inginerie la nanoscară pentru a crea structuri capabile să acapareze mai multă lumină.

Nu este greu să ne imaginăm aplicațiile celulelor solare. În primul rând, orice mașină, casă și clădire ar putea fi acoperite cu aceste filme – ele nu ar înlocui rețeaua electrică clasică, dar ar furniza destulă energie gratuită pentru a alimenta becuri și câteva computere.

Desigur, cea mai fezabilă adaptare ar fi în cazul ecranelor telefoanelor mobile inteligenele și ale tabletelor: dacă Ubiquitous Energy va putea atinge niveluri de transparență de până la 80-90%, atunci smartphone-urile noastre își vor putea înăcărca acumulatorii de la Soare și chiar de la propria lumină a dispozitivului. De asemenea, pentru că panourile absord lumina UV, ele ar fi perfecte pentru ochelarii de soare, alimentând, poate, laptopul din rucsac într-o zi însorită de vară.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here