0
(0)

Goodyear Eagle 360 poate fi văzut ca un concept care reinventează roata, chiar dacă ideea de ”roată sferică” nu e neapărat nouă. Nouă este, însă, abordarea celor de la Goodyear, dar și inovațiile la care s-au gândit inginerii pentru această roată sferică, dedicată viitoarelor mașini autonome.

Conceptul Goodyear Eagle 360 este, practic, o mare ”bilă” cu exteriorul din cauciuc, designul benzii de rulare sferic având proprietatea de a se adapta atât condițiilor de rulare (asfalt uscat sau, dimpotrivă, umed), cât și condițiilor de utilizare (viteză sau offroad). Adică elementele constitutive se pot ajusta pentru a oferi maximum de performanță și siguranță – un lucru pe care producătorii de pneuri îl testează de mulți ani, dar care întârzie să apară pe un produs dedicat consumatorului final.

goodyear-eagle-360-masini-autonome---stiinta-tehnica-2

Partea interioară a lui Eagle 360 este o mini-uzină tehnologică. În primul rând, roțile sferice sunt ”atașate” de mașină prin intermediul unui câmp magnetic (la fel ca la trenurile mag-lev – care levitează pe șine datorită câmpului magnetic). Practic, astfel se renunță la clasicul sistem de suspensie, cu arcuri și amortizoare, ceea ce ar trebui să îmbunătățească la un nivel nemaivăzut confortul pasagerilor.

Apoi, roțile Goodyear Eagle 360 sunt burdușite de diverși senzori, de la cei care analizează suprafața căii de rulare la cei care monitorizează gradul de uzură al pneului. Pe baza acestora, computerele dictează modul de rotație și viteza de rotație a acestor pneuri, iar virarea se realizează într-un mod total diferit de sistemele actuale de direcție.

goodyear-eagle-360-masini-autonome---stiinta-tehnica-3

Și mai interesantă este libertatea totală de mișcare a acestor pneuri, astfel încât mașina se poate deplasa și în lateral. Ceea ce ajută fie la depășiri (sau la evitarea derapajelor), fie la parcarea în locurile strâmte – un avantaj care ar putea însemna reducerea spațiului necesar parkingurilor.

Pentru un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, conceptul pneurilor Goodyear Eagle 360 poate reprezenta o idee utilă, dar numai după depășirea unor obstacole, cum ar fi integrarea în construcția mașinii (e necesară o altă abordare în conceperea unui vehicul) și costurile fezabile (pentru că, momentan, ”bila” celor de la Goodyear arată ca un gadget extrem de scump).

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?