În perioada 24-27 mai 2011, la Bruxelles, a avut loc conferința anuală intitulată Green Week.

 

Tema acestui an a fost ”Utilizarea eficientă a resurselor”, care poate fi sintetizată prin moto-ul conferinței: folosind mai puțin, trăind mai bine (using less, living better). Sunt multe de spus despre ediția din acest an a Green Week, și le vom spune în revista Știintă & Tehnică.

Comisarul European pentru Mediu, Janez Potocnik spunea: ”Utilizarea eficientă a resurselor nu este numai o problemă legată de constrângeri și deficite, ea reprezintă o gamă largă de oportunități: pentru creștere economică și creare de noi locuri de muncă, cu mai puține deșeuri și cu un mediu înconjurător mai curat […]. În acest an Green Week vrea să demonstreze că opțiunea pentru politici ecologice reprezintă cu adevărat calea fundamentală pe care o putem alege pentru a ne trăi viața.”

Ideea de bază a acestei conferințe a fost aceea conform căreia suntem obligați să ne schimbăm modul de abordare a deșeurilor. Trebuie să renunțăm la ideea că ele sunt numai un factor de poluare a mediului. De fapt, deșerile pot deveni o valoasă resursă de materii prime pentru dezvoltare. Vom da un singur exemplu în acest sens. Un zăcământ de aur este considerat că este bogat dacă la fiecare tonă de minereu putem extrage mai mult de cinci grame de aur. Într-o tonă de deșeuri electronice se găsesc 150 grame de aur…

Unul dintre cele mai interesante evenimente din timpul conferinței Green Week 2011, l-a reprezentat vizita la avionul electric Solar Impulse, care a sosit la Bruxelles tocmai pentru a demonstra că noile tehnologii, folosite cu inteligență, pot să ne facă independenți de resursele de combustibili fosili.

Vom reveni cu detalii în paginle revistei Stiinta & Tehnică.