1
(1)

Cercetătoarea Simona Bișboacă, fondatoarea firmei Phenalex, are o mulțime de diplome și premii. În 2013, a fost declarată Femeia anului, la categoria Șiință. Este om de știință și antreprenor de succes.

Simona Bișboacă deține trei brevete de invenții:

  • Antioxivita, un puternic antioxidant obținut din sâmburii de struguri;
  • Propolis esența, un produs fără alcool ce conține substanțele bioactive din propolis;
  • Fructonata, singurul produs făcut din fructe fără procesare termică.

Face parte din categoria (extrem de mică!) a cercetătorilor care au reușit să își transforme singuri invențiile în produse comerciale. Site-ul firmei www.gusturibio.ro sintetizează de altfel foarte bine cele trei direcții de interes ale companiei: alimente bio, suplimente alimentare și cosmetice.

Brevete de inveții

Aventura Simonei a început în 2001, cu o bursă Erasmus. A plecat  în Italia, la Universitatea din Bologna, pentru a studia Știința alimentelor. A observat că există o diferență între cantitatea de antioxidanți (polifenoli) din vin, față de cea din struguri. Cu alte cuvinte, o mare parte din polifenoli se pierd în tescovină, care de obicei se aruncă. În urma unei cercetări care a durat 10 ani, a brevetat Antioxivita, care este unul dintre cei mai puternici antioxidanți de pe piață.

Al doilea brevet, primit pentru tehnologia de obținere a unui extract apos de propolis, a revenit revoluționarului Propolis esență.

Ideea produsului a apărut de la o dilemă: de ce există extract de propolis doar în alcool sau propilenglicol (E1520)? După multe experimente, a reușit să obțină un produs ce conține substanțele bioactive din propolis solubile în apă.

Cel de-al treilea brevet a fost acordat Fructonatei, care este singurul produs din fructe care nu suferă procesare termică la prelucrare (ce distruge vitaminele și enzimele). Fructonata nu necesită depozitare specială după ambalare și păstrează gustul adevărat al fructelor.

Cosmetice cu apă termală de la Băile Felix

Simona Bișboacă a  dezvoltat și  o gamă de produse dermo-cosmetice, Beautiful Cosmetics. A pornit de la ingrediente naturale precum unturi și uleiuri vegetale, într-o combinație perfectă alături de uleiuri esențiale de lotus și iris. „Când am acceptat provocarea de a concepe o gamă de produse cosmetice cu Antioxivita, m-am gândit în primul rând la faptul că orice cremă conține în general apă distilată. Fiind lângă Băile Felix, m-am gândit că ar fi o idee bună să folosim apa termală ca ingredient valoros în cosmetice. Cele mai cunoscute sprayuri de nas sunt cu apă de mare, așa că am făcut o combinație inedită, cu apă termală, sare de mare și extract apos de propolis (Propolis esența), care are și proprietăți antibacteriene.“

Apiphen cu miere românească de mană, superioară mierii de Manuka

Este un produs notificat la Serviciul Naţional pentru Plante Medicinale Aromatice şi Produse ale Stupului (SNPMAPS), disponibil pe piața românească din decembrie 2019.

Apiphen conține miere de mană și extract de propolis solid, îmbogățit cu antioxidanți din struguri – adică Antioxivita.

Ingredientele sunt de origine românească: strugurii provin din podgoriile însorite din Banat, iar mierea și propolisul sunt făurite de albinele din stupinele transilvănene.

Produsul este rezultat în urma unei activități de cercetare ce implică metode patentate, inovative, ce urmăresc ca nutrienții și fitonutrienții să se păstreze intacți. Calitatea produsului, precum și siguranța microbiologică, sunt asigurate de analize realizate în laboratoare specializate independente. „Trebuie să vă mai spun că, în urma unor testări în laboratoare independente din Oradea, Cluj Napoca și Elveția, am constatat că mierea românească de mană are o activitate antibacteriană similară sau chiar superioară mierii de Manuka!”

Pornind de la aceste rezultate de laborator promițătoare, împreună cu o echipa formată din medici și cercetători de la Universitatea Transilvania din Brașov, membri ai inițiativei PlanB România (www.PlanBproject.ro) și cu susținerea unor cercetători din Elveția, printre care și românca Mihaela Dudiță, vor începe la Centrul Medical Maria din Brașov un studiu clinic pentru a investiga potențialele efecte benefice ale Apiphenului asupra pacienților afectaţi de COVID-19. În cadrul acestui studiu, suplimentul alimentar va fi inclus în dieta pacienților COVID-19 fără a modifica însă standardul actual de tratament și urmărire al acestora.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 1 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?