5
(3)

Un studiu recent dezvăluie că somonii încep să migreze în masă către Oceanul Arctic, o consecință a încălzirii globale. Vești nu prea încurajatoare. Migrația somonului este un fenomen complex, jucând un rol esențial în ciclul lor de viață și în întregul ecosistem acvatic.

Somonul eclozează în general în fluvii sau râuri, din cuiburile săpate pe fundul acestor căi navigabile. În funcție de specie, alevinii rămân în apă dulce câteva luni sau câțiva ani, timp în care se hrănesc și se dezvoltă. Odată ce ajung la un anumit stadiu de dezvoltare, somonul tânăr suferă apoi modificări fiziologice care le permit să supraviețuiască în apă sărată. Apoi migrează către ocean, unde își vor petrece cea mai mare parte a vieții adulte. Această migrație este adesea lungă și periculoasă, somonul se confruntă cu numeroase obstacole și prădători.

Odată ajuns la mare, somonii se hrănesc din abundență și continuă să crească, putând parcurge distanțe mari, uneori câteva mii de kilometri, în căutarea hranei. Durata șederii lor pe mare variază în funcție de specie, în general între unu și patru ani. Somonii adulți se întorc în râurile lor natale pentru a se reproduce, o migrație de întoarcere ghidată de un simț olfactiv foarte dezvoltat. Această călătorie se dovedește a fi la fel de obositoare ca și călătoria spre ieșire, peștii fiind nevoiți să înoate în sus curenții repezi, să traverseze diguri și să evite prădătorii. Ajunse la destinație, femelele își depun icrele în cuiburi noi, pe care masculii le fertilizează. După depunere, majoritatea somonilor din Pacific mor, oferind nutrienți esențiali ecosistemului râului. Somonul de Atlantic, pe de altă parte, poate supraviețui mai multor cicluri de reproducere.

Ultimele studii științifice confirmă acest lucru: creșterile de temperatură cauzate de schimbările climatice creează noi coridoare, permițând somonului să-și extindă raza de acțiune, limitată anterior la Pacific și Atlantic. Însă în ultimii ani, peștele a fost tot mai prins (întâmplător) în Arctica, zonă oceanică în care era aproape absent, tolerând cu dificultăți apele foarte reci. Potrivit unui studiu recent, publicat în The Global Change Biology, condițiile calde de la sfârșitul primăverii din nord-vestul Alaska ar fi atras populațiile de somoni în Arctica. Și dacă aceste condiții au persistat vara în nord-estul Alaska, somonii au fost apoi liberi să-și continue călătoria spre Canada. Oamenii de știință estimează că acele condiții care permit somonului să migreze în Oceanul Arctic ar putea deveni comune începând cu 2040.

Somonul joacă un rol cheie în ecosistemele acvatice, inclusiv în râuri și oceane. Pe măsură ce mor după reproducere, ei furnizează nutrienți marini fluxurilor de apă dulce, susținând creșterea plantelor și animalelor. Dar populațiile de somon se confruntă cu multe amenințări, începând cu schimbările de temperatură legate de schimbările climatice, care afectează și condițiile de mediu din oceane. Pescuitul excesiv, distrugerea habitatului (în special prin construirea de baraje) și poluarea râurilor amenință, de asemenea, peștii, reducând numărul de somoni de reproducție.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 3

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?