5
(4)

Cercetătorii de la Universitatea din Exeter au efectuat un studiu al migrațiilor insectelor peste Pasul Bujaruelo, un trecătoare montană îngustă de la granița dintre Franța și Spania, dezvăluind un spectacol extraordinar al naturii. Munca lor oferă o perspectivă unică asupra fenomenului migrator al insectelor.

Insectele sunt cei mai numeroși migratori de pe Terra. Adesea migrează toamna pentru a exploata resursele sezoniere, a se reproduce și/sau a scăpa de deteriorarea habitatului, de variațiile calității hranei sau pentru a căuta locuri potrivite pentru iernare. În ciuda recunoașterii importanței sale, studiile sistematice privind diversitatea și abundența insectelor migratoare din această regiune au rămas limitate, de unde și importanța acestei lucrări. Un studiu recent efectuat între 2018 și 2021 a căutat într-adevăr să umple acest gol prin cuantificarea sistematică a migrației insectelor prin pasul Bujaruelo în perioada de migrație din septembrie până în octombrie. Rezultatele au fost prezentate într-un articol publicat în Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Timp de patru ani, oamenii de știință au scanat în fiecare toamnă cerul deasupra pasului Bujaruelo, observând cu atenție trecerea impresionantă a unei multitudini de insecte zburătoare care se îndreptau spre sud. Prin utilizarea camerelor video, a numărătorilor vizuali și a capcanelor de interceptare a zborului, echipa a reușit să colecteze date precise despre numărul și diversitatea insectelor migratoare. Observațiile lor dezvăluie un spectacol spectaculos: 17,1 milioane de insecte migratoare diurne aparținând a cinci ordine (Diptera, Hymenoptera, Hemiptera, Lepidoptera și Odonata) migrează în fiecare an prin acest pas muntos, făcând din această regiune o locație crucială pentru multe specii migratoare. Dintre insectele observate, muștele au fost cele mai numeroase. Au reprezentat aproape 90% din total, urmați îndeaproape de fluturi și libelule. Cu toate acestea, aceste specii, deși uneori considerate dăunători, joacă un rol crucial în ecosisteme ca polenizatori, controlul dăunătorilor și sunt transportatori de nutrienți esențiali pentru sănătatea solului și creșterea plantelor. Datele colectate la acest sit unic sugerează că miliarde de insecte ar traversa probabil întregul lanț al Pirineilor în fiecare an.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 4

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?