0
(0)

O echipă de arheologi a descoperit în apropiere de ruinele străvechi din Teotihuacan, Mexic, craniul unei femei de acum 1.600 de ani. Bizareria constă în faptul că acesta prezintă o trăsătură neobișnuită, aceea a încrustării de bijuterii în dinți. Interesant este că populația din Teotihuacan nu practica acest obicei.

La momentul în care a decedat, femeia avea în jur de 35-40 de ani, și a fost înmormântată alături de 19 vase în care se aflau diferite ofrande, o dovadă a importanței acesteia. Însă craniul prezintă câteva trăsături care indică faptul că persoana în cauză era o străină. În primul rând, craniul acesteia a fost alungit într-o „manieră extremă”. Este vorba de o practică întâlnită în sudul Mezoamericii, nicidecum în centru, acolo unde a fost descoperit. Cranii cu astfel de deformații au mai fost descoperite în Teotihuacan, însă acesta, botezat „Femeia din Tlailotlacan” – după numele cartierului în care a fost descoperit – prezintă, de departe, cele mai pronunțate deformații.

Un alt argument în favoarea originii sale străine este practica încrustării dinților. Doi dintre dinții din față ai femeii au fost încrustați cu bucăți de pirită (metal cunoscut și ca „aurul proștilor”, după asemănarea sa cu aurul). De asemenea, femeia purta un dinte fals, realizat dintr-o piatră semiprețioasă, de culoare verde, numită serpentin. Aceste aspecte sunt cu atât mai interesante cu cât ele sunt neobișnuite chiar și pentru populația care a ridicat Teotihuacan.încrustarea dinților 2

În acest moment, nu se cunosc foarte multe date despre cei care au ridicat Teotihuacan acum circa 2.000 de ani. Ceea ce este cert este că orașul, unul dintre cele mai mari din lume în prima jumătate a mileniului I, a fost părăsit în secolul al VIII-lea d.Hr. Atunci când au descoperit piramidele și ruinele sale, aztecii au clamat o legătură cu acea străveche populație, însă este aproape cert că nu a existat o legătură cele două civilizații.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?