0
(0)

Intel ISEF, cea mai mare competiție de știință și inginerie din lume dedicată liceenilor, și-a anunțat de curând câștigătorii. Marele câștigător din 2016 este canadianul Austin Wang, care a dezvoltat celule de combustibil ce transformă deșeurile organice în energie electrică.

Intel Corporation și Society for Science & the Public (the Society) au anunțat că Han Jie (Austin) Wang, în vârstă de 18 ani, din Vancouver, Canada, este câștigătorul marelui premiu Gordon E. Moore, în valoare de 75.000 de dolari, la Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) 2016, cea mai mare competiție de știință și inginerie din lume dedicată liceenilor. Wang a dezvoltat celule microbiene de combustie (MFCs) care transformă mai eficient deșeurile organice în energie electrică. Intel ISEF a avut loc în perioada 8-13 mai, în Phoenix, Arizona, Statele Unite ale Americii.

Austin Wang
Austin Wang, marele câștigător Intel ISEF 2016

Wang a identificat gene specifice în bacterii E.coli îmbunătățite genetic, care le-au permis să genereze într-un mod eficient energie. Sistemul său poate produce în mod semnificativ mai multă putere față de procesele MFC existente la un cost care este competitiv cu energia solară, ceea ce va face posibilă comercializarea MFC.

Syamantak Payra (15 ani) din Friendswood, Texas, a primit unul din cele două Premii Intel Foundation Young Scientist în valoare de 50.000 de dolari, pentru realizarea unei genunchiere electrice low-cost care îi permite unei persoane cu un picior slăbit să meargă mai ușor. Atunci când Payra a testat prototipul său pe două persoane afectate de poliomielită, dispozitivul său i-a ajutat să-și recapete rapid mobilitatea.

Kathy Liu, în vârstă de 17 ani, din Salt Lake City, Utah, a primit celălalt Premiu Intel Foundation Young Scientist în valoare de 50.000 de dolari pentru dezvoltarea unei componente alternative a bateriei, care ar putea îmbunătăți în mod semnificativ performanțele și siguranța acesteia. Bateria reîncărcabilă a lui Liu este mai mică și mai ușoară, lipsită de riscul de incendiu în bateriile litiu-ion, care sunt utilizate în avioane, telefoane mobile și chiar în hoverboard-uri.

„Intel felicită câștigătorii din acest an și speră că activitatea lor va inspira alți tineri să își folosească curiozitatea și ingeniozitatea pentru a răspunde provocărilor globale actuale”, a declarat Rosalind Hudnell, Vicepreședinte Resurse Umane, director al Corporate Affairs în cadrul Intel Corporation și președinte al Fundației Intel. “Această expoziție internațională de știință și inginerie este un exemplu excelent de ceea ce poate fi realizat atunci când elevii din diferite medii, locuri și cu alte perspective se reunesc pentru a împărtăși idei și soluții”, a mai spus Hudnell.

Ediția din 2016 a Intel ISEF a adunat peste 1.700 de tineri selectați din 419 de târguri afiliate din 77 de țări, regiuni și teritorii. Pe lângă cei trei mari câștigători, aproximativ 600 de finaliști au primit premii pentru proiectele lor, inclusiv 22 de câștigători la secțiunea “Cel mai bun din categoria”, care au primit fiecare un premiu de 5.000 de dolari. De asemenea, Fundația Intel a premiat cu burse de 1.000 de dolari școala fiecărui câștigător și târgul afiliat pe care aceștia l-au reprezentat.

România a fost reprezentată la ediția Intel ISEF din acest an de zece elevi din Bucureşti, Eforie Sud şi Suceava. Proiectele elevilor români au acoperit o gamă largă de domenii, de la culturi de bacterii magnetice care absorb poluarea, mănuşa cu senzori folosită la monitorizarea progresului în recuperarea medicală, aplicaţii ale polimerilor în robotică și medicină, sistemul care oferă siguranță la volan, până la dispozitivul pentru detectarea obstacolelor de către persoanele cu deficienţe de vedere.

Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) îi premiază pe cei mai buni elevi pasionați de știință, inventatori și ingineri. Finaliștii sunt selectați anual la sute de târguri afiliate. Proiectele lor sunt apoi evaluate la fața locului cu mai mult de 1.000 de jurați de la aproape fiecare disciplină științifică, fiecare cu un doctorat sau echivalentul a șase ani de experiență profesională relevantă într-una dintre disciplinele științifice.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?