Recent, cercetătorii elvețieni au indicat că au observat un fenomen care ar putea explica celebrul efect yo-yo observat după pierderea și creșterea în greutate. Potrivit studiului, celulele care alcătuiesc grăsimea corporală „își amintesc” excesul de greutate după o dietă.
Un studiu condus de Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Zurich (ETH – Elveția), și publicat în revista Nature, descrie noțiunea surprinzătoare de memorie epigenetică a obezității. Totuși, această memorie ar viza țesutul adipos (sau grăsimea corporală) în care se află celulele adipoase (adipocitele). Cu toate acestea, trebuie spus că de obicei, termenii „memorie” sau chiar „memorie” nu sunt cu adevărat aplicabili celulelor.
Epigenetica se referă la modificări în expresia genelor după naștere. Aceasta este o chestiune de modificări care pot apărea sub influența unor factori încă relativ necunoscuți pe care știința încearcă treptat să-i înțeleagă. Potrivit autorilor studiului, adipocitele își amintesc excesul de greutate după dietă.
Cercetătorii explică că schimbarea activității genelor în celulele adipoase le face incapabile să funcționeze normal. Este deci un fel de handicap care apare în timp după pierderea în greutate, care facilitează astfel recăpătarea în greutate (ceea ce se numește efectul yo-yo). Pentru autori, persoanele afectate de diete ar trebui urmărite un anumit timp după eforturile lor, deși nu a fost stabilită o durată ideală.
Pentru a ajunge la concluzie, oamenii de știință au comparat țesuturile adipoase a două grupuri de voluntari. Primul grup a inclus persoane care sufereau de obezitate severă, iar al doilea a inclus indivizi care nu au experimentat niciodată această situație. Rezultatele arată că anumite gene au fost semnificativ mai active la membrii primului grup. Mai mult, mai multe persoane din primul grup au suferit o intervenție chirurgicală pentru a pierde în greutate, dar acest lucru nu pare să influențeze această celebră memorie epigenetică. În plus, testele efectuate pe șoareci au dat rezultate similare.
Autorii au dorit să evidențieze un punct care ar putea fi important la nivel psihologic. Dacă această descoperire ar fi pe deplin confirmată, oamenii ar putea evita să se simtă vinovați de recăpătarea în greutate după o dietă. Greșeala ar putea fi atribuită mai degrabă memoriei epigenetice a adipocitelor decât lipsei de voință.