0
(0)

La scurt timp după presupusa vindecare a unui bebeluș suspectat  că s-ar fi născut seropozitiv, oamenii de știință sugerează că tratarea timpurie a virusului HIV ar putea fi leac și pentru unii adulți.

 

În cadrul Institutului Pasteur, din Paris, 70 de indivizi infectați cu HIV au fost tratați cu medicamente antiretrovirale (ARV) începând de la 35 de zile până la 10 săptămâni după momentul contractării bolii – mult mai devreme decât se întâmplă în mod normal.

În timp, din diferite motive, tratamentele tuturor participanților au fost întrerupte. În cazul celor mai mulți dintre aceștia, virusul a recidivat la nivelurile dinaintea începerii medicației. Totuși, 14 pacienți – patru femei și zece bărbați –, care au urmat timp de trei ani tratamentul de natură să țină boala în frâu dar nu să o vindece, nu au prezentat semne de recidivă după oprirea terapiei.

Indivizii tot mai au urme de HIV în sânge, dar la niveluri atât de reduse încât organismele lor le pot ține în frâu fără ajutorul medicamentelor. În medie, pacienții în discuție n-au mai luat ARV-uri de șapte ani, unul chiar de zece ani și jumătate. „Virusul nu a fost eradicat la niciunul, dar în mod clar ei pot trăi fără pastile pentru perioade îndelungate”, susține Asier Sáez-Cirión, de la Institutul Pasteur.

Potrivit medicului, tratamentul aplicat din pripă nu funcționează pentru toată lumea, dar noul studiu întrărește concluzia potrivit căreia intervenția timpurie poate fi importantă. Analize suplimentare au confirmat că cei 14 pacienți nu se numără printre așa-numiții „super-controllers” – acel 1% din populația Globului rezistent la HIV – de vreme ce le lipsesc genele necesare.

Acum, oamenii de știință încearcă să identifice factorii adiționali care ar putea explica de ce intervenția rapidă funcționează la unii indivizi, sperând să îi extrapoleze cumva în sensul obținerii cât mai multor vindecări.

Sursa

Foto: California Department of Toxic Substances Control

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here