Cea mai mare aventură pentru noi, cea mai importantă expediție din istoria de peste 70 de ani a revistei Știință & Tehnică
Asta înseamnă
MAREA EXPEDIȚIE AMERICANĂ!
Între 14 și 31 august, fii cu ochii pe noi,
pe site-ul Știință&Tehnică și pe pagina noastră de facebook
⇒ Vânăm cel mai spectaculos fenomen astronomic al anului, pe care îl transmitem LIVE pe 21 august, în jurul orei 20:30.
⇒ Stăm de vorbă cu cercetătorii și profesorii români din Statele Unite ale Americii.
⇒ Discutăm cu specialiștii NASA despre cucerirea planetei Marte cu echipaj uman.
⇒ Documentăm o parte a celor mai frumoase monumente naturale americane.
Îți pregătim un proiect multimedia unic în presa românească:
- transmisii și reportaje live
- o ediție absolut specială, de colecție, a revistei Știință & Tehnică
- un film documentar
- emisiuni radio și TV
- o expoziție de fotografie
- multe conferințe și workshopuri publice, gratuite, pentru elevii și studenții români.
Cum decurge aventura S&T pe teritoriul american
Ne-am împărțit în trei echipe, care vor vizita tot atâtea zone ale Americii, pentru interviuri, reportaje și transmisii live.
1. Prima echipă, condusă de redactorul-șef S&T, Marc Ulieriu, vizitează sud-vestul Statelor Unite, pentru câteva întâlniri remarcabile cu cercetătorii de la Jet Propulsion Laboratory, cei care gândesc viitorul omenirii pe Marte. Dar și universitățile din California, pentru întâlniri cu profesori americani și români, care pun bazele noilor tehnologii, în laboratoare proprii.
2. A doua echipă este condusă de Claudiu Andone, tech-editorul S&T, axându-se pe vizite la marile companii de tehnologie americane, cu întâlniri în doi poli de interes științific – Houston și Seattle.
3. A treia echipă este formată din Cătălin Beldea, astrofotograf și vânător de eclipse, alături de Cătălin Fus, de la CFF Telescopes. Echipa completă S&T se reunește în statul Wyoming, lângă orașul Casper, de unde va fi observată și transmisă LIVE Marea Eclipsă Americană. Invitații speciali ai acestui demers jurnalistic sunt cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu și profesorul Alexandru Mironov.
Cătălin Beldea despre importanța eclipsei din SUA
1776 – Anul Declarației de Independență al SUA. De atunci și până acum, niciodată nu s-a mai produs vreo eclipsă totală de Soare exclusiv pe teritoriul SUA. Anul acesta se va întampla acest fenomen pentru prima dată!
1918 – anul ultimei eclipse totale de Soare care a traversat de la vest la est SUA
1979 – anul ultimei eclipse totale de Soare de pe teritoriul continental al SUA
1999 – Anul ultimei eclipse din familia celei din SUA, 2017
2017 – anul eclipsei care traverseaza SUA de la vest la est și se produce exclusiv pe teritoriul Statelor Unite ale Americii
Eclipsele de Soare au surori. Sau se pot așeza în familii. Ciclul Saros, de 18 ani, 11 zile și 8 ore este perioada la care o eclipsă se repetă. În acest fel, eclipsele devin predictibile.
1999, 11 august, România. Mai țineți minte această dată? A fost ultima eclipsă totală văzută din Europa și din România, ultima mare eclipsă urmărită de Vestul civilizației europene. În 21 august 2017, adică fix după 18 ani, 11 zile și 8 ore, sora mai mare vizitează America, iar noi vom fi acolo ca să o transmitem live, în România.
Deși în antichitate și în evul mediu eclipsele erau privite ca aducătoare de războaie, molime și dezastre, asociate practic cu apocalipsa, eclipsele totale de Soare au jucat un rol important în istoria recentă a fizicii moderne. Să nu uităm că în 1868, Pierre Jansen descoperă elementul Heliu, iar în 1919 Arthur Eddington confirmă teoria relativității lui Einstein, ambele descoperiri făcâdu-se în urma a două eclipse totale.
Anul 2017 se anunță unul prodigios în cercetarea Soarelui, pentru simplul fapt că banda eclipsei totale traversează cea mai dezvoltată țară din punct de vedere tehnologic și, nu în ultimul rând, cea mai bogată țară la capitolul fonduri pentru cercetare și inovare în tehnologie: Statele Unite ale Americii. Toate universitățile din cele 14 state traversate de totală, NASA și multe alte instituții de cercetare și învățământ americane participă la programe și proiecte comune de educație și cercetare a fenomenelor legate de Soare și de eclipsa de Soare.
Pe 21 august 2017, în jurul orei 19:00, ora României, vă așteptăm pe site-ul Ștință & Tehnică și pe pagina noastră de Facebook, dar și pe paginile de socializare ale partenerilor acestei aventuri (Samsung, BASF, Suzuki, Sun Plaza, CFF Telescopes, AVIS, Canon, Radio Guerilla), precum și pe TVR 1/TVR Plus, unde vom încerca două-trei intervenții în direct, în preajma orei 20:30, când se apropie totalitatea. Punctul de maximum al eclipsei – faza de eclipsă totală – se întâmplă la ora 20:43, ora României.
Desigur, ceea ce încercăm noi din SUA nu este o simulare, nu este o înregistrare a fenomenului. În cazul în care condițiile meteo sunt nefavorabile, echipa S&T se va muta într-o zonă încă necunoscută la acest moment, care va fi indicată ca fără nori de prognozele meteo. Cu alte cuvinte, ora exactă a totalității poate varia chiar și cu 30 de minute înainte sau după ora menționată mai sus.
Știință & Tehnică face deplasarea în America pentru documentarea fenomenului, dar și pentru întâlnirea cu cercetătorii americani și români, care pun umărul la dezvoltarea tehnologică a Americii și a Terrei, de care, în ultimă instanță, beneficiem cu toții.
Claudiu Andone și companiile pe care le vizitează
Toată lumea își dorește să trăiască visul american, iar tehnologia a avut o contribuție uriașă la viața confortabilă de astăzi.
La începutul călătoriei mele în SUA, voi vizita unul dintre complexurile BASF, cea mai mare companie chimică din lume, pentru a înțelege impactul nanotehnologiei în industrie și cercetare. Americanii au promis și o demonstrație de integrare a celor mai noi gadgeturi în procesul de producție.
Apoi voi trece pragul celui mai important producător de avioane din lume, Boeing, pentru o imagine de ansamblu a dezvoltării industriei aviatice. Voi avea acces nu numai la istoria companiei de la fondare, dar și la cele mai importante tehnologii dezvoltate curând de gigantul american.
Nu în cele din urmă, mă voi întâlni cu cercetători americani de la Universitatea din Washington pentru a descifra măcar o frântură din ceea ce înseamnă știința și tehnologia din SUA. În micuțul orășel științific s-au făcut de curând câteva descoperiri importante în domeniul electronicii și tehnologiei.
Marc Ulieriu despre punctele de interes din California
Știam despre eclipsa totală de Soare din 2017 încă din urmă cu ani buni: Cătălin a avut grijă să-mi expună, în numeroase ocazii, calendarul tuturor eclipselor totale și parțiale de Soare pe care le vom mai putea observa în timpul vieților noastre. Când în sânul redacției Știință & Tehnică a răsărit ideea Marii Expediții Americane, un proiect multi-media complex, cel mai mare – din câte știu – din istoria de peste 70 de ani a acestei publicații, am zis: „OK, vin și eu în Statele Unite, la Los Angeles!”
Explicația e simplă: am ajuns în Orașul Îngerilor în 2012, cu ocazia celei mai mari competiții mondiale de științe și tehnologii pentru pre-universitari, Intel ISEF (ediție la care talentatul nostru inventator, Ionuț Budișteanu, a câștigat premiul secțiunii Computer Science). Dincolo de farmecul orașului, Los Angeles este casa unora dintre cele mai vitale centre de științe și tehnologii nu numai din SUA, ci din întreaga lume:
- NASA JPL (Jet Propulsion Laboratory), unde s-au inventat roverele marțiene;
- UCLA (University of California, Los Angeles), unde se face știință avansată într-o pleaiadă de domenii, în peste 150 de institute de cercetare (de trei ori și ceva mai multe decât are toată România!);
- CalTech (California Institute of Technology), care, printre multe altele, a dat lumii 34 de laureați ai premiului Nobel!
Toate acestea au devenit puncte axiale ale segmentului meu din Marea Expediție Americană – vom merge la fiecare instituție în parte, vom discuta cu cercetătorii americani și români (da, avem români în fiecare în parte) de acolo și ne vom întoarce cu o tolbă plină de reportaje, interviuri și informații noi, fierbinți despre cucerirea planetei Marte, medicina personalizată sau cei mai noi roboți inteligenți testați acum în California, direct de la sursă.
De asemenea, pentru că este la doar două ore de mers cu mașina din LA, echipa mea va vizita, fotografia și filma unul dintre cele mai impresionante monumente naturale din Statele Unite: Sequoia National Park (unde trăiesc uriașii pădurilor americane). În fine, în drum spre Casper, unde vom face joncțiunea cu Cătălin Beldea și vom observa cel mai spectaculos fenomen astronomic al anului, vom trece negreșit prin Marele Canion, de unde vă promit, din nou, imagini și povești frumoase.
Și pentru că drumul din LA spre Casper, pe care-l vom parcurge cu mașina, va dura două-trei zile, țin tare mult să ne oprim și într-o rezervație de amerindieni – ne vom întâlni cu cel puțin cinci. Și cine știe ce aventuri și locuri inedite vom mai descoperi în #MareaExpedițieAmericană!