0
(0)

O echipă de cercetători americani a testat metoda „prețului la liberă alegere” în cadrul a trei experimente diferite într-un parc de distracții tematic, iar rezultatele s-au dovedit promițătoare, dar și neașteptate.

 

În primul experiment, unor indivizi aflați într-o plimbare cu vaporașul li s-a cerut să plătească 15 dolari pentru o fotografie cu ei, altora li s-au pretins 5 dolari pentru același lucru, iar un ultimu grup a avut libertatea de a-și alege prețul ca să primească o astfel de imagine.

Numai 23% din primul grup au optat să achiziționeze fotografia de 15 dolari, dar 64% au plătit pentru cea de 5 dolari. Interesant, deși puteau numi orice sumă, numai 55% dintre indivizii cu „liber arbitru” au fost dispuși să indice un preț pentru fotografie, iar cercetătorii pun acest fapt pe seama temerii oamenilor că ar putea fi considerați zgârciți.

În al doilea experiment, subiecții, cărora li s-a cerut să ofere atât cât doresc dar în scopuri caritabile, au fost dispuși să plătească sume și de cinci ori mai mari decât ar fi făcut-o în mod normal, la liberă alegere, pentru o imagine cu ei.

În final, în cadrul celui de-al treilea experiment, atunci când subiecții au plătit pentru fotografii atât cât doreau, fie direct unei persoane, fie anonim într-o urnă, aceștia au plătit cu 13% mai mult atunci când o făceau sub anonimat. Echipa de cercetare crede că motivul ar fi acela că vrem să ne simțim bine cu noi înșine, mai mult decât în raport cu ce cred alții despre noi.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here