0
(0)
Back
Înainte

Hagastaden

Adunarea Generală a EUSJA (Asociaţia Jurnaliştilor de Ştiinţă din Uniunea Europeană) s-a ţinut în acest an la Stockholm.

Aproape toate ţările Europei au avut reprezentanţi la ceea ce se structurează acum într-o reţea continentală de informaţie în domeniul ştiinţelor şi tehnologiilor democratizate la nivelul pregătirii şi înţelegerii pe care le are omul simplu, cetăţeanul european dus la şcoală – căci, din fericire, trăim în partea lumii cea mai avansată cultural din întreaga societate a celor 7,3 miliarde de terrieni de astăzi.

Jumătate din cheltuielile pentru întâlnirea despre care vă vorbesc a fost suportată de băştinaşii ţinutului rece numit Suedia, care ne-au organizat o Scientific Trip (călătorie ştiinţifică) în unele dintre unităţile lor reprezentative. Iar într-un moment al zilei de zig-zag prin institute şi laboratoare, organizatorii ne-au dezvăluit cu cinism de ce şi-au deschis baierele pungii.

Pentru că, ne-au spus ei de la obraz, noi suntem aici foarte avansaţi în Ştiinţele Vieţii, vrem să ne dezvoltăm tocmai pentru că avem rezultate deosebite, aşa că contăm pe voi, jurnaliştii de ştiinţă: ştim că veţi scrie articole şi veţi realiza emisiuni de radio şi televiziune în ţările voastre, fiecare pe limba lui – şi ne aşteptăm ca specialiştii voştri şi tinerii care se simt atraşi de Ştiinţele Vieţii să ia calea Suediei pentru a-şi desăvârşi cercetările, pasiunile, vieţile lor.

Este adevărat că vorbim o limbă, pentru cei mai mulţi dintre voi, imposibilă, că Suedia este o ţară în care ninge şi plouă mai tot anul, că nu luxul şi consumerismul sunt punctele de atracţie în societatea noastră – dar venim cu un argument puternic pentru a vă ademeni: în cercetarea ştiinţifică, plătim cele mai mari salarii de pe continent!

În plus, dispunem de cele mai bine dotate laboratoare, pe care le upgradăm (îmbunătăţim) continuu; dar mai este şi drumul deschis spre glorie pentru cei dotaţi cu geniu şi noroc, nu uitaţi că aici, la noi, se acordă anual Premiile Nobel…

Cetăţean european şi patriot român fiind, eu îmi fac datoria şi vă raportez că în 12 ore dintr-o zi de martie a.c. (chiar cea cu eclipsa de Soare, bieţii suedezi au avut, fireşte, cerul acoperit de nori) am avut o primă întâlnire cu reprezentanţi ai unor aşa-numite spin offs (mici societăţi comerciale tehnic superinteligente) de mare succes („Bio-X model”, „BioSyncTechnology”, „Intervention”, „Quick Posture”, „Mindapps”) şi apoi am asistat, la Karolinska Institute, la o zguduitoare conferinţă, a Profesorului Jan Andersson, specialist în boli infecţioase, dar şi – amănunt important – responsabil cu probleme de cercetare-dezvoltare în Consiliul Regional Stockholm.

Plus o vizită la SciLifeLab, unde Profesorul Per Arvinsson ne-a vorbit despre Platforma Naţională Suedeză pentru Bioştiinţele Moleculare în Sănătate şi Mediu. De ce avem nevoie de voi? – ne-au explicat gazdele. Pentru că avem în desfăşurare un proiect extraordinar, Centrul pentru Ştiinţele Vieţii Stockholm – Sona, supranumit Hagastaden, care se va întinde pe câteva sute de hectare, va reuni zeci de institute, laboratoare, clinici universitare şi va oferi locuri de muncă – ţineţi-vă bine! – pentru 50.000 de oameni!

Or, noi nu suntem cu totul, în Suedia, decât 9 milioane, în consecinţă angajările vor fi deschise nu numai pentru orice european ci pentru orice cetăţean al lumii calificat, care îşi doreşte să lucreze pentru Viu, pentru Viaţă…

Ca pentru a demonstra unde se află ei, suedezii, profesorul Andersson ne lăsase pur şi simplu fără grai – deşi mai toţi în EUSJA suntem veterani în jurnalismul ştiinţific – dezvăluindu-ne că în laboratoarele lor, cercetătorii suedezi au luat-o mult înaintea timpului, cel puţin în domeniul medicinei regenerative.

Studiul celulelor stem, aplicarea tehnologiilor aferente în refacerea de ţesuturi şi organe au dus deja la rezultate pe care, până la acea întâlnire, le consideram de domeniul SF: o trahee construită din celula stem a pacientului la imprimantă 3D, scheletul unei urechi integral reconstruit prin aceeaşi tehnologie, implanturi în miocard şi ficat cu efecte categoric pozitive (în total, peste 600 de experimente reuşite!) ne-au demostrat că înaltul profesionalism, aparatura high tech şi cutezanţa de a introduce idei şi tehnologii neconvenţionale recomandă Proiectul Hagastaden drept pur şi simplu revoluţionar.

… Socot că s-ar cuveni ca medicina clasică să resimtă deja „ameninţarea” pe care o reprezintă medicina regenerativă – şi cred că pot afirma că sănătatea mondială va face paşi exponenţiali în deceniul / deceniile următoarea, mai ales după ce vom fi încheiat digitizarea domeniului în toate clinicile, spitatele şi dispensarele Europei. Părem a fi pe drumul cel bun.

Back
Înainte

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here