0
(0)

Echipajul format din şase astronauţi, care a stat pentru 520 de zile într-o capsulă fără geamuri pentru a simula efectele unei călătorii pe Planeta Roşie, se întoarce acasă.

 

Cei şase membri ai echipei Mars500 au petrecut 520 de zile într-un simulatorde capsulă spaţială izolat , localizat la Institutul Rus pentru Probleme Biomedicale, din Moscova. Se pare că misiunea lor a fost un real succes, ei declarându-se pregătiţi de plecarea spre Marte. În acest sens, unul dintre astronauţi, inginerul francez Romain Charles, a declarat recent: „echipajul nostru internaţional a îndeplinit misiunea Mars500 cu succes şi suntem fericiţi şi totodată mândri să răspundem afirmativ la întrebarea care ne-a fost adresată în urmă cu un an şi jumătate: Este omul capabil să îndure, din punct de vedere fiziologic şi psihologic, constrângerile pe care le presupune o călătorie spre Marte? Da, suntem gata de plecare!”

\"(w540)

Cei şase membri ai echipei internaţionale sunt: inginerul italian Diego Urbina, fiziologul rus Alexandr Smoleevski, conaţionalii săi, Sukhrob Kamolov şi Alexey Sitev, antrenorul de astronauţi chinez, Wang Yue şi francezul Romain Charles. „Chinurile” lor nu s-au terminat încă, ei trebuind să stea în carantină medicală pentru încă trei zile.

\"(w540)

Proiectul Mars500, în valoare de 15 milioane dolari, este organizat de ESA (Agenţia Spaţială Europeană) şi Institutul Rus pentru Probleme Biomedicale (RIBP).

Din 3 iunie 2010, de când au început experimentul, cei şase astronauţi au fost supuşi la diverse experimente, au simulat „plimbări marţiene”, iar starea lor medicală şi psihică a fost continuu monitorizată.

\"(w540)

Una dintre problemele înregistrate a fost faptul că nu s-au putut reconstitui efectele gravitaţiei şi ale radiaţiilor, astfel că rezultatul final al experimentului nu poate fi în totalitate cert. În orice caz, cercetătorii vor avea de lucru cel puţin un an pentru a analiza în profunzime rezultatele şi a decide care este următorul pas în explorarea marţiană.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here