0
(0)

Mintea umană, implicit creierul și conștiința, reprezintă cel mai mare mister al Universului, al umanității și până la urmă al fiecăruia dintre noi. Nu de puține ori trăim cu impresia că pierdem controlul asupra propriei ființe sau că „vocea din cap” care ne vorbește necontenit, adesea epuizându-ne, nu ne aparține. Ei bine, urmărind videoclipul alăturat, veți înțelege că fiecare om este de fapt două minți care trăiesc într-o singură persoană, una dintre ele îndeplinind mai degrabă rolul de pasager.

Știm cu toții despre separarea creierului în cele două emisfere: stângă și dreaptă. Fiecare dintre ele primește câte o jumătate din informația vizuală pe care o recepționăm și de asemenea coordonează o jumătate din mișcările pe care le facem: emisfera cerebrală stângă controlează partea dreaptă a corpului, iar cea dreaptă controlează partea stângă.

Iar emisferele comunică între ele printr-o „conexiune”, adică o serie de nervi. Dar această conexiune, după cum se exemplifică foarte plastic în videoclipul de mai sus, poate fi întreruptă. Este vorba despre o procedură care era folosită în trecută ca tratament împotriva epilepsiei.

Experimental, această întrerupere le provoacă subiecților ceea ce se numește „creier despicat”, iar studierea fenomenului este de-a dreptul fascinantă și surprinzătoare. Practic, în aceste cazuri, emisfera dreaptă a creierului poate derula acțiuni despre care emisfera stângă să nu fie deloc conștientă, trebuind să inventeze diverse povești pentru a le explica.

Explicațiile din videoclip îți vor aduce lămuriri suplimentare, dar, tocmai pentru a-l parafraza pe narator, există de fapt doi tu care citesc acest text și vizionează filmulețul – unul este uimit de ce află, iar celălalt își dă ochii peste cap neimpresionat. Cine ești tu, de fapt? Știința încă se luptă să afle răspunsul la această întrebare fundamentală. Dar se pare că ne apropiem.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?