La asta credem că nu v-ați fi așteptat. NASA a făcut o confuzie gravă. O poză luată de la bordul Stației Spațiale Internațională a fost identificată greșit ca fiind o imagine a muntelui Everest.

 

 

Pe site-ul NASA a fost publicată imaginea de mai sus. Pe site-ul space.com ea a primit următoarea explicație (o să vedeți imediat de ce nu mai avem explicația de pe site-ul NASA): ”Cosmonautul rus Iuri Makencenko a fotografiat recent Muntele Everest la 370 km deasupra Pământului, de la bordul Stației Spațiale Internaționale. În fotografie se poate vedea vârful Everest, împreună cu alte vârfuri din Himalaia, cu crestele acoperite de zăpadă.

Imaginea (trebuie să recunoaștem că este una spectaculoasă) s-a răspândit rapid pe Twiter și a fost preluată imediat de mai multe agenții de presă. Numai că… imediat au apărut și reacțiile. Mai ales nepalezii au fost extrem de atenți la conținutul imaginii. Unul dintre ei, jurnalistul Kunda Dixit, un expert în lanțul de munți Himalaya, a postat pe Twiter, pentru NASA: ”Îmi pare rău baieți, dar muntele care apare în centrul imaginii nu este Everest.” Dar și el, expertul în munții himalaiani, a făcut o greșeală, atunci când a identificat în imagine ”Muntele Xixapangma din Tibet”.

Desigur, NASA nu putea lăsa ca greșeala să rămână necorectată, așa că a retras imaginea și explicația de pe site-ul său (acesta este motivul pentru care am luat informația respectivă de pe space.com). Pentru BBC, purtătorul de cuvânt al NASA a explicat că: ”[În imagine] nu este Muntele Everest, ci Saser Muztagh, din lanțul Karakoram aflat în regiunea Kashmir din India.”

Adevărata imagine a Muntelui Everest, așa cum se vede de la bordul Stației Spațiale Internaționale, o puteți vedea mai jos. Ea a fost obținută în martie 2002 de către astronautul Dan Bursch.

Desigur, acum și noi, cei care mai facem greșeli din când în când, putem să ne scuzăm spunând că până și NASA mai comite greșeli copilărești din când în când. Să fim iertați!

Sursa: BBC, space.com