0
(0)

După 40 de ani de dezbateri, biologii evoluționiști nu au ajuns încă la un consens în privința rațiunii orgasmului feminin. Nu s-a stabilit exact dacă această funcție a femeilor a evoluat pentru a le oferi acestora un impuls în sensul reproducerii, sau dacă este pur și simplu un subprodus al evoluției orgasmului masculin. Un nou studiu, cu 10.000 de gemeni și frați, sau surori, în rolurile principale, a încercat să facă lumină în acest sens

 

Unii biologi cred că orgasmul feminin este adaptiv și, posibil, influențează alegerea partenerului, întărind legăturile cu perechea, sau determinând indirect o absorbție a spermei în uter. Alții cred că femeile au orgasme din același motiv pentru care bărbații au mameloane – având funcție precisă pentru unul dintre sexe, trăsăturile rămân, parțial dezvoltate și fără vreun scop anume, și la celălalt.

Potrivit lui Brendan Zietsch, de la Universitatea din Queensland, Australia și lui Pekka Santtila, de la Abo Akademi University, din Turku, Finlanda, dacă orgasmul feminin ar fi, într-adevăr, un subprodus al celui masculin, atunci gene similare ar trebui să determine funcția orgasmică în ambele cazuri. Ca o consecință, gemenii și frații de sex opus vor împărtăși mai multe asemănări ale tiparelor mecanismului orgasmic decât perechi de oameni neînrudiți.

Pentru a verifica acest lucru, cercetătorii au adunat date de la aproape 5.000 de perechi de frați și de gemeni identici și neidentici. Chestionarul special conceput pentru ei viza, printre altele, timpul necesar manifestării orgasmului la bărbați și frecvența și ușurința orgasmelor la femei.

O primă constatare a cercetătorilor a fost aceea că gemenii identici de același sex prezentau mai multe similarități orgasmice decât gemenii neidentici și decât frații de același sex. Acest lucru a indicat faptul că genele chiar joacă un rol în funcția orgasmică, ceea ar dovedi, aparent, că teoria subprodusului ar putea fi corectă.

Totuși, contrar așteptărilor corspunzătoare perspectivei conform căreia orgasmul feminin este un subprodus al celui masculin, cei doi cercetători au descoperit și că gemenii și frații de sex opus nu prezentau niciun fel de corelare la nivel de orgasm. Altfel spus, genele răspunzătoare de orgasmul femeilor nu sunt aceleași din cazul bărbaților. Deci, la femei acesta a evoluat pe rute genetice diferite, ceea ce anulează ipoteza subprodusului, subliniază Zietsch și Santtila.

Rezultatele studiului nu sunt complet lămuritoare asupra originii și funcționalității mecanismului orgasmic al femeilor, dar ele par să înlăture, cel puțin temporar, ipoteza climaxului feminin ca subprodus al aceluiași mecanism bărbaților.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here